ΔΝΤ: Στο 50% του ΑΕΠ το όφελος από την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Στο 50% του ΑΕΠ το όφελος από την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ εμμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Οι προτάσεις του Ταμείου οδηγούν σε μείωση του Δημόσιου Χρέους στο περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2060. Σε όρους καθαρής ονομαστικής αξίας (Net Present Value), τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο επιφέρουν μία ωφέλεια της τάξεως του 50% του ΑΕΠ.

Από αυτή, το περίπου 18% με 24% του ΑΕΠ (δηλαδή 31 έως 42 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ η εναπομείνασα εξοικονόμηση θα προέλθει από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, το χρέος, χωρίς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα φθάσει το 250% του ΑΕΠ.

Tα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, αφορούν, κατά κύριο λόγο, το λεγόμενο reprofiling (αναδιάταξη) των υφιστάμενων δανείων, η οποία, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι απαραίτητη, προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να περιοριστούν στο 20%, το 2040.