ΔΝΤ στους Ευρωπαίους: Ή θα πιέσετε την Ελλάδα για νέα μέτρα ή θα πληρώσετε

ΔΝΤ στους Ευρωπαίους: Ή θα πιέσετε την Ελλάδα για νέα μέτρα ή θα πληρώσετε

Η διπλή μάχη που θα δώσει το Ταμείο και η καθολική άρνηση της Ευρώπης να συζητήσει τις προτάσεις του για το χρέος.

Τον υπέρ πάντων αγώνα για να περάσει τις θέσεις του θα δώσει το ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες και έως το Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν ότι «η μπάλα πλέον περνά στο γήπεδο των Ευρωπαίων» τόσο για το θέμα του αυτόματου κόφτη των δαπανών, όσο και για τον «οδικό χάρτη για το χρέος», όπως τον αποκαλούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, προεξοφλώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη απόφαση.

Το Ταμείο θα επιχειρήσει να κερδίσει μία από τις δύο μάχες. Το βάρος πέφτει κυρίως στο θέμα του κόφτη, αφού όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν στο ότι κανείς στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει τις προτάσεις του για πάγωμα επιτοκίων για 30 χρόνια ή πάγωμα των πληρωμών έως το 2040. Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντέδρασε με ένα ηχηρό nein στη διαρροή των προτάσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΔΝΤ επιμένει στα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει ο αυτόματος κόφτης, καθώς βλέπει ότι είναι το πεδίο που μπορεί να πετύχει τα περισσότερα.

Ουσιαστικά θέτει το δίλημμα στους Ευρωπαίους «ή να πιέσουν την Ελλάδα για περισσότερα μέτρα ή να πληρώσουν», δηλαδή να αναλάβουν το κόστος της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν ήδη την προτίμησή τους στα μέτρα, προειδοποιώντας πως το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού θα πρέπει να αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων, με τη συζήτηση να παρατείνεται αφού η κυβέρνηση δεν καταθέτει τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο σκούπα, ελπίζοντας σε συμφωνία στις επόμενες ημέρες, ώστε να καταθέσει αργότερα τροπολογία.