Δώρο Χριστουγένων που φτάνει το μισό εκατομμύριο;

Δώρο Χριστουγένων που φτάνει το μισό εκατομμύριο;
Photo: DALL•E
Αυτά τα Χριστούγεννα, όσοι και όσες από εμάς έχουμε μικρά παιδιά, ανιψάκια, εγγόνια, βαφτιστήρια, αντί για ένα παιχνίδι των 80-100€, ας τους κάνουμε ένα δώρο που μακροπρόθεσμα θα τους φέρει οικονομική ανεξαρτησία.

Από την Ιωάννα Φο*

Γεια σας παιδιά!

Ιωάννα εδώ και στο σημερινό μας κείμενο θα μπούμε σιγά σιγά στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Και τι πιο χριστουγεννιάτικο από το να μιλήσουμε για δώρα, αλλά δώρα λίγο διαφορετικά από αυτά που ίσως έχουμε συνηθίσει, πιο μακρόπνοα και με τελικό προορισμό την οικονομική ελευθερία!

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή ένα από τα δώρα που είχα αγαπήσει πιο πολύ ήταν ένας κουμπαράς γουρουνάκι, αυτός ο κλασσικός ο ροζ που όλοι και όλες λίγο πολύ είχαμε. Μου είχαν πει τότε οι γονείς μου για την αξία της αποταμίευσης και τι θα έκανα με αυτά τα χρήματα όταν γινόμουν δεκαοκτώ, κάτι που τότε φάνταζε πολύ μακρινό! Βέβαια, συνήθως οι περισσότεροι από εμάς τότε απλώς ρίχναμε που και που μερικά κέρματα μέσα και, όταν φτάναμε 18, υπολογίζοντας και τον πληθωρισμό είχαμε λίγα ευρώ, τα κάναμε 2-3 μπουκαλάκια ρακί στα φοιτητικά μας χρόνια και τέλος, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αποταμιευτικής-επενδυτικής μας προσπάθειας!

Σήμερα, όμως, θα δούμε έναν τρόπο να αντικαταστήσουμε τον παιδικό κουμπαρά με κάτι πολύ αποδοτικότερο όπως είναι ένας επενδυτικός λογαριασμός για το παιδί μας ή και για εμάς (γιατί να μην μας κάνουμε ένα δώρο;). Γιατί, όμως,  να μπούμε στην διαδικασία να επενδύουμε για τα παιδιά μας από τόσο μικρή ηλικία, μήπως είναι νωρίς; Πάμε να το δούμε.

Στις μακροχρόνιες επενδύσεις, που είναι και αυτές που μας ενδιαφέρουν και αυτές που αξίζουν, εφόσον αποζητούμε μια μελλοντική οικονομική ασφάλεια, το παν είναι ο χρόνος. Γενικώς, στα ανατοκιζόμενα ποσά, τόσο σε επενδύσεις όσο και σε χρέη, το μεγάλο όφελος ή την ζημία αντίστοιχα, τα προκαλεί ο χρόνος και όχι τόσο το επιτόκιο. Επομένως, μια επένδυση υπέρ του παιδιού μας που θα ξεκινήσει από εμάς όταν είναι ακόμα 5 χρονών, θα του έχει αποφέρει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στα 30-40 του, σε ηλικία δηλαδή που θα μπορεί να το αξιοποιήσει όπως θέλει για να φτιάξει την ζωή του. Ας το δούμε όμως με μερικά νούμερα, για να το σχηματοποιήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας υποτεθεί πως φτιάχνουμε σήμερα τον επενδυτικό λογαριασμό του παιδιού μας στην Freedom 24 βάζοντας 100€ για αρχή και επενδύουμε κάθε μήνα 40€, ένα ποσό που μπορούμε να το διαχειριστούμε. Μέχρι την ενηλικίωση, στα 18, το ποσό δεν θα είναι συγκλονιστικά μεγάλο. Θα έχουμε επενδύσει ίδια κεφάλαια ύψους 6.240€ και θα έχουμε κερδίσει άλλα 6.743€ από την απόδοση της επένδυσής μας. Αυτό μας κάνει συνολικά 13.083€.  Δεν είναι πολλά, το ξέρω, όμως το παιδί μας είναι μόλις 18. Πολλοί και πολλές από εμάς ξεκινήσαμε την φοιτητική μας ζωή με πολύ πολύ λιγότερα χρήματα, θα έλεγα αρκετά κοντά στο μηδέν όπως στο προσωπικό μου παράδειγμα με τις ρακές παραπάνω!

Τώρα, λοιπόν, το παιδί μας έγινε δεκαοκτώ, του μεταβιβάζουμε τον λογαριασμό και ευθύνη μας είναι να το πείσουμε να συνεχίσει να καταβάλει τα 40 αυτά ευρώ κάθε μήνα για κάποια χρόνια. Καλά, αν χρειαστεί, βοηθάμε κιόλας! Και μια εικοσαετία μετά, κοντά στα 40 του χρόνια, θα έχει μια δυνατότητα που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν. Να δουλεύει από ευχαρίστηση και όχι επειδή έχει ανάγκη κάποιου είδους εισόδημα. Το χαρτοφυλάκιο που ξεκινήσαμε εμείς είναι υπερ αρκετό για να ζει!

Για να το συνοψίσουμε, επομένως, το παιδάκι που σήμερα είναι 5 χρονών και περιμένει πως και πως αυτό που θα φέρει ο Αι Βασίλης, έχει 2 τεράστια πλεονεκτήματα.

Πρώτον, μπορεί να συνεχίσει να επενδύει μόλις 40€ τον μήνα, γιατί έχει το χρονικό περιθώριο να περιμένει να αποδώσουν αυτά τα 40€. Δεν χρειάζεται να επενδύσει περισσότερα και να στερηθεί.

Δεύτερον, όταν αποφασίσει να σταματήσει, σε 50 χρόνια π.χ, θα είναι 55 χρονών, όχι 70-80 και θα έχει συγκεντρώσει ποσό ικανό για να αυτοσυνταξιοδοτηθεί. Για τι ποσό μιλάμε; Σε 50 χρόνια, με μια μέση ετήσια απόδοση 10% και 40€ τον μήνα συνεισφορά, θα έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο 600.000€! Ξέρουμε πολλούς που στα 55 τους έχουν εξακόσια χιλιάρικα περιουσία; Η, για να γίνει πιο ορισμένο, να έχουν εξακόσια χιλιάρικα επενδύοντας 40€ τον μήνα; Πόσο θα θέλαμε τα παιδιά μας να έχουν ένα τέτοιο εφόδιο;

Επομένως, αυτά τα Χριστούγεννα, όσοι και όσες από εμάς έχουμε μικρά παιδιά, ανιψάκια, εγγόνια, βαφτιστήρια, αντί για ένα παιχνίδι των 80-100€, ας τους ανοίξουμε έναν επενδυτικό λογαριασμό με αυτά τα χρήματα μέσα και ας προσθέτουμε χρήματα σε κάθε γιορτή ή γενέθλια πείθοντας ταυτόχρονα και τους γονείς να συμμετάσχουν με ό,τι ποσό μπορούν. Θα έρθει εκείνη η μέρα που το βλαστάρι μας θα ευγνωμονεί τους γονείς ή θείους που αντί για ακόμα ένα πλαστικό παιχνίδι, φρόντισαν να του χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ασφαλές και άνετο!

Αυτά για σήμερα, ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ, εύχομαι σε όλους και όλες Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: