Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή
epa10533689 Researchers Detlef van Vuuren (C), of the PBL Netherlands Environmental Assessment Agency and Utrecht University, and Aimee Slangen (R), of the Royal Netherlands Institute for Sea Research, update the press on the new report of the UN climate panel IPCC, in The Hague, The Netherlands, 20 March 2023. The provisional latest report on climate change and its consequences is being published from Interlaken, Switzerland. EPA/RAMON VAN FLYMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για την άμεση απειλή του πλανήτη αν ως το 2030 δεν ανακοπεί η ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας, απηύθυνε με νέα έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Μεγάλη έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δόθηκε στη δημοσιότητα και παροτρύνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν άμεσα μια «διόρθωση πορείας» για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας ότι τα μέχρι σήμερα σχέδια που παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν (σε κάποιο βαθμό) αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να αποτρέψουν τα χειρότερα από αυτά που επιφυλάσσει η κρίση.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πρόκληση της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και πιο συχνών και πιο έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει όλο και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Ο ΟΗΕ σημειώνει επίσης ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει ήδη να μειώνονται και θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό έως το 2030. Το όριο θερμοκρασίας 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως ως κρίσιμο, επειδή μετά από αυτό το όριο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα βρεθούμε σε σημείο μη επιστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής οτιδήποτε και να επιχειρήσουμε να κάνουμε στη συνέχεια.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης. Για τον περιορισμό της  θέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα προμήθειας ορυκτών καυσίμων, ενώ οι επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι σχεδόν οι μισές από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να παροπλιστούν πρόωρα.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση από την επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και σηματοδοτεί το κλείσιμο του κεφαλαίου του έκτου κύκλου αξιολόγησης της ομάδας. Τα ευρήματα, που προέρχονται από περισσότερες από 10.000 σελίδες έρευνας από έξι εκθέσεις αξιολόγησης, αναμένεται να χρησιμεύσουν ως εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: