ΕΑΤΕ: Q-Equity, 2,1 δισ. ευρώ υπό διαχείριση και business development

ΕΑΤΕ: Q-Equity, 2,1 δισ. ευρώ υπό διαχείριση και business development
Photo: pixabay.com
Το νέο παράθυρο του EquiFund ύψους 400 εκατ. ευρώ και ο ρόλος ΕΑΤΕ στην ανάπτυξη της αγοράς private equity και venture capitals - Καταλύτης ανάπτυξης για το οικοσύστημα των startups και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με ένα νέο πρόγραμμα, το Q-Equity, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η ΕΑΤΕ καλλιεργώντας προσδοκίες για νέα success stories, μετά τα πρόσφατα των Accusonus και Viva, από τις εμβληματικές εξαγορές του 2022.

Το νέο πρόγραμμα έρχεται να αντικαταστήσει το παράθυρο του EquiFund, καθώς τα funds οδεύουν στο τέλος της επενδυτικής τους περιόδου. Πρακτικά βγαίνουν στην αγορά νέα κεφάλαια για συνεπένδυση με ιδιώτες επενδυτές, σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης μιας εταιρείας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση σειράς εργαλείων.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο του εργαλείου Equity Platform και προοιωνίζεται κέρδη για το ελληνικό δημόσιο, σε συνδυασμό με τα άλλα προγράμματα στήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων της ΕΑΤΕ, η οποία διαθέτει 2,1 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση.

Συμμετέχει συνολικά σε 13 funds έχοντας δεσμεύσει 900 εκατ. ευρώ -επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής συμμετοχής- κερδίζοντας έτσι μια θέση δίπλα σε διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς για private equity και venture capital.

Σύμφωνα με την Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΑΤΕ, “η πρόσκληση χωρίς προθεσμία υποβολής αιτήσεων” αποτέλεσε καταλύτη. Με τα διαθέσιμα χρήματα τα τελευταία 2,5-3 χρόνια υποδέχθηκε 88 αιτήσεις για σύσταση fund, για να φτάσει να συμμετέχει σήμερα σε 13 έχοντας επίσης στο pipeline προτάσεις που θα αυξήσουν τη συμμετοχή της σε περισσότερα μέχρι το τέλος του έτους.

Με το ρόλο της και ως ΤΑΝΕΟ παλαιότερα, η ΕΑΤΕ για 20 χρόνια στηρίζει τα ελληνικά funds ενώ έχει ενισχυθεί την τελευταία τριετία συνεχίζοντας προσπάθειες που ξεκίνησαν προ δεκαετίας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το Jeremie και το EquiFund. Διαχειρίζεται χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του νέου ΕΣΠΑ, ήτοι προγράμματα ειδικά στοχευμένα στις νεοφυείς, καινοτόμες και τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση της ΕΑΤΕ από τα στελέχη της, την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στελέχη ελληνικών funds, τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά έχει κάνει “άλμα” στον τομέα των private equity και venture capital. EATE, Jeremie, EquiFund και Business Angels έχουν δημιουργήσει πάνω από 20 ομάδες διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, με την ΕΑΤΕ να έχει 39 επενδύσεις στο ενεργητικό της, 127 μέσω EquiFund και 63 μέσω Jeremie. Μόνο από το EquiFund, που μόχλευσε 500 εκατ. ευρώ, έχουν στηριχθεί 128 επιχειρήσεις και 141 επενδυτικά σχέδια δημιουργώντας 4.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Τσακίρη, υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πέρα από τα funds η ΕΑΤΕ κάνει και business development έχοντας αναπτύξει στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, έχει διευρύνει τη συνεργασία της με την Mubadala κατά 400 εκατ. ευρώ και διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επιπλέον, συμμετέχει σε πανευρωπαϊκό μηχανισμό “scale up initiative” για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών τεχνολογικών scale-ups με 100-200 εκατ. ευρώ ενώ διαχειρίζεται και το Ταμείο Φαιστός – 5G, με συμμετοχή 100 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η ΕΑΤΕ διαθέτει επίσης στην αγορά το πρόγραμμα Accelerate TT, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ενώ εδώ και λίγο διάστημα έχει εγκαινιάσει το πρόγραμμα InnovateNow, 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων. Παράλληλα συνεχίζει παλαιότερα προγράμματα όπως 4IR (50 εκατ. ευρώ), Debt (450 εκατ. ευρώ), Made in Greece (50 εκατ. ευρώ), Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ), Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ) και Co-investment (100 εκατ. ευρώ) καλύπτοντας όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας και τα στάδια ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Στο επόμενο διάστημα η ΕΑΤΕ σχεδιάζει συνεργασίες με το EIF για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σε εξειδικευμένους τομείς και ετοιμάζει παρουσίαση (στη ΔΕΘ) της μελέτης για την καινοτομία 2035, την οποία έχει αναθέσει στο Δίκτυο Πράξη σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Το έργο και τα μελλοντικά σχέδια της ΕΑΤΕ, επιβράβευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενώ τις δράσεις της ως το Sovereign Fund of Funds της Ελλάδας, ανέπτυξαν σε σχετική εκδήλωση χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η CEO Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, καθώς και fund managers και εκπρόσωποι VCs.