Έχετε προβλήματα ύπνου; Ξέρουμε την αιτία

Νιώθετε κουρασμένοι, νυσταγμένοι και χωρίς ενέργεια αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Βρέθηκε η πηγή του «κακού».

Νιώθετε κουρασμένοι, εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Αισθάνεστε την ανάγκη του ύπνου αλλά το μυαλό σας δεν ησυχάζει και καταλήγετε να στριφογυρνάτε στο κρεβάτι όλο το βράδυ; Μάλλον ο πραγματικός λόγος που υποφέρετε από προβλήματα ύπνου ή, με άλλα λόγια από αϋπνία, είναι… το κινητό σας.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή-ταμπλέτας ή άλλου ηλεκτρονικού «γκάτζετ» στο κρεβάτι πριν τον ύπνο αποτελεί «συνταγή» αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου, προειδοποιεί μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε όλες τις σχετικές έρευνες μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα.

520913831_xs

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Μπεν Κάρτερ του King’s College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 20 έρευνες παρατήρησης, που συνολικά αφορούσαν περίπου 125.200 παιδιά, με μέση ηλικία 14,5 ετών. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ύπνου.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και τόνισαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών φορητών συσκευών πριν από τον ύπνο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι νυσταγμένα την επόμενη μέρα.  Οι ερευνητές συνιστούν την ελάχιστη δυνατή χρήση τέτοιων συσκευών στην κρεβατοκάμαρα πριν την ώρα του ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Έχετε προβλήματα ύπνου; Αυτά τα gadgets εγγυώνται «όνειρα γλυκά»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ