Έχεις γράμμα: Πληρωμή του φόρου ακινήτων σε 6 δόσεις

Έχεις γράμμα: Πληρωμή του φόρου ακινήτων σε 6 δόσεις

Ξεκινά η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε δόσεις τους μήνες που ακολουθούν, ενώ η τελευταία θα καταβληθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.).

Ωστόσο, ο ενιαίος φόρος περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν τα τελευταία τρία χρόνια.

Από την άλλη, όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη: Πουλούν όσο όσο τα ακίνητα τους λόγω φόρων

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία θα πρέπει να υποβάλουν και το έντυπο Ε9 προκειμένου να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σημειώνεται ότι το Ε9 υποβάλλεται ηλεκτρονικά από κάθε φυσικό πρόσωπο. Μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 έχει αποβιώσει, η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ από όλους τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο.

Οι μεταβολές της περιόδου από 1/1/2014 έως 31/5/2014 θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014. Από την 1η Ιουλίου 2014 θα αρχίσει η διαρκής ενημέρωση του Ε9. Δηλαδή, η προθεσμία ενημέρωσης κάθε μεταβολής ακινήτου θα γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία μεταβολής στο ακίνητο.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr