Εξηγήσεις ζητά από τη Σουδία το Ισραήλ μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Εξηγήσεις ζητά από τη Σουδία το Ισραήλ μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε επισήμως στον πρεσβευτή της Σουηδίας για την απόφαση της Στοκχόλμης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κλήθηκε σήμερα ο Σουηδός πρεσβευτής στη χώρα, προκειμένου να του εκφραστεί και επίσημα η διαμαρτυρία της ισραηλινής κυβέρνησης για την απόφαση της Στοκχόλμης να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου για ευρωπαϊκά θέματα Αβίρ Σιρόν εξέφρασε στον Σουηδό πρεσβευτή Καρλ Μάγκνους Νέσερ τη διαμαρτυρία και την «απογοήτευση» του Ισραήλ για την απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον νέο πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν (φωτογραφία).

Η ανακοίνωση αυτή «δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά αντιθέτως στην επιδείνωσή τους» δήλωσε ο Σιρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Η απόφαση της Σουηδίας «περιορίζει τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας καθώς δημιουργεί στους Παλαιστίνιους τη μη ρεαλιστική ελπίδα ότι μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους μονομερώς και όχι μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ θεωρεί επίσης «παράδοξο» το γεγονός ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο παλαιστινιακό ζήτημα στην παρουσίαση της γενικότερης πολιτικής που θα ακολουθήσει, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συγκλονίζεται από πολέμους και «καθημερινές ωμότητες», συνέχισε ο Σιρόν.

Ο Σουηδός πρεσβευτής δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Σιρόν. Νωρίτερα ωστόσο είχε τονίζει ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Νέσερ είπε ότι στόχος της Στοκχόλμης είναι να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων παρέχοντας κίνητρα στους μετριοπαθείς Παλαιστινίους.

Ο Λεβέν ανέφερε την Παρασκευή ότι «η λύση των δύο κρατών (ισραηλινού και παλαιστινιακού) προϋποθέτει την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη, για το λόγο αυτό η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Χάιμ Χέρτσογκ, του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Λεβέν και έμεινε με την εντύπωση ότι η αναγνώριση αυτή δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. «Δεν θα γίνει αύριο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί μια διαδικασία «ελέγχου και συνεννόησης».

«Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο»
Η απόφαση του Σουηδού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν να αναγνωρίσει «το κράτος της Παλαιστίνης», γεγονός που σημαίνει ότι η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωρά σε αυτό το βήμα, δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι ένα κυβερνητικό διάταγμα. Δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο», δήλωσε η Κάριν Νίλουντ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η απόφαση θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο σε μια ημερομηνία που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Ο Λεβέν δήλωσε την Παρασκευή ότι «η λύση των δύο κρατών (ισραηλινού και παλαιστινιακού) προϋποθέτει την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη, για το λόγο αυτό η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Νωρίτερα είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ο πρεσβευτής της Σουηδίας στη χώρα προκειμένου να του εκφραστεί και επίσημα η διαμαρτυρία της ισραηλινής κυβέρνησης για την απόφαση της Στοκχόλμης.

Αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την απόφαση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ