«Έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου προς την έξοδο από την κρίση»

«Έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου προς την έξοδο από την κρίση»

Να αποτελέσει το πρωτογενές πλεόνασμα αφετηρία για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

«Η χώρα βρίσκεται στην ανηφόρα, αλλά και στην τελική στροφή, κι έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται να σεβαστούμε τα όρια αντοχής της κοινωνίας, να υπάρχει αλληλεγγύη για να έχουμε και τη συναίνεσή της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ύπαρξη για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πρωτογενούς πλεονάσματος που θα αποτελέσει «καλή αφετηρία για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», που χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στις θυσίες των πολιτών, αλλά και ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, τη δημιουργία ενός «κανονικού Κράτους» που να σέβεται τον πολίτη, αλλά και της υποχρέωσης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ, που επισκέπτεται με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την ΔΕΘ κι έχει σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς της πόλης και εκπροσώπους των ΟΤΑ, είπε ακόμη πως «Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ Σχέδιο Β’», και ενώ αναγνώρισε ότι πολλά θα μπορούσαν μέχρι σήμερα να είχαν γίνει με διαφορετικό τρόπο, εξήγησε πως «είχαμε και έχουμε να κάνουμε με μια συντηρητική Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί αναστολής πληρωμών και «κουρέματος» του χρέους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως η χώρα έχει ήδη πετύχει σημαντικότατο «κούρεμα» του χρέους, αλλά και χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που έχει λάβει, ενώ χαρακτήρισε αστεία τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για το «καυτό» ζήτημα των Αμυντικών Βιομηχανιών: «Δεν υπάρχει θέμα “ξαφνικού θανάτου” ούτε για τον ΟΣΕ ούτε για τις Αμυντικές Βιομηχανίες», είπε και τόνισε τον εθνικό τους ρόλο για την άμυνα και την κυριαρχία της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμη στην ομιλία σε «αστοχίες» σε ορισμένα φορολογικά μέτρα και είπε για την πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πως «το μέτρο δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα». Τέλος, έκανε αναφορά στους μικροομολογιούχους , λέγοντας «δεν τους ξεχάσαμε και πρέπει να τους τακτοποιήσουμε».

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: «Εκλογές άμεσα να βγει η χώρα από το αδιέξοδο»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της  ΔΕΘ-Helexpo
Κατά την επίσκεψή του στην Έκθεση, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ κι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, Τάσο Τζήκα για τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης, για τη συνένωση των δύο εταιρειών.

Ο κ. Τζήκας δήλωσε ότι η ΔΕΘ κάνει επανεκκίνηση και ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών για την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στο θέμα των εμπορικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στους χώρους της ΔΕΘ μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό συνεδριακό κέντρο, με εκθεσιακές δραστηριότητες και παράλληλα ένα μητροπολιτικό πάρκο, λέγοντας πως θα χρειαστεί η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η συμμετοχή των φορέων της πόλης σε αυτό το εγχείρημα για να το αγαπήσει η πόλη. Δήλωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2004, θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κάποιες δραστηριότητες (συνδιασκέψεις, σεμινάρια κ.α.) και θα αξιοποιηθεί και η ΔΕΘ.

Το Fortune στη ΔΕΘ – Όλες οι εξελίξεις εδώ

Φωτογραφία: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης