Εδώ θα κριθούν όλα: Οι δέκα πιο σημαντικές αμερικανικές πολιτείες για τις προεδρικές εκλογές

Εδώ θα κριθούν όλα: Οι δέκα πιο σημαντικές αμερικανικές πολιτείες για τις προεδρικές εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τραμπ ή Μπάιντεν; Προς τα πού κινούνται οι σημαντικότερες αμερικανικές πολιτείες σε αυτές τις εκλογές.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αναμένεται να κριθεί σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, τις λεγόμενες αμφίρροπες, λόγω της ταλάντευσής τους ανάμεσα στις δύο πλευρές στις εθνικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν θα εντείνουν τις περιοδείες τους έως τις 3 Νοεμβρίου για να εξασφαλίσουν τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εκλεγούν.

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες των ΗΠΑ: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια, η Άιοβα, το Οχάιο και- κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη- το Τέξας μπορεί να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.

Φλόριντα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να χάσει την “Ηλιόλουστη Πολιτεία” με τους 29 μεγάλους εκλέκτορες, στην οποία ζει μεγάλη κοινότητα Αμερικανών κουβανικής καταγωγής και πολλοί συνταξιούχοι, δύο παραδοσιακά συντηρητικές ομάδες ψηφοφόρων.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαθέτει προβάδισμα μικρότερο των δύο μονάδων, ελπίζει να προσελκύσει τους νέους των αστικών περιοχών, κυρίως τους λατινοαμερικανικής καταγωγής, που έχουν ευαισθησία στα θέματα μετανάστευσης.

Μετά τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2000, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στο νήμα την πολιτεία αυτή, χάρη στους ηλικιωμένους. Καθώς όμως αυτοί ανήκουν στην ομάδα του πληθυσμού που έχει πληγεί χειρότερα από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να τιμωρήσουν τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζει στον πληθυσμό λευκών, αγροτών και ως επί το πλείστον ηλικιωμένων, όπως και στην κοινότητα ευαγγελικών, η υποστήριξη της οποίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν προσβλέπει στις ψήφους των Αφροαμερικανών και των νέων των αστικών περιοχών για να κερδίσει τους 15 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα σχεδόν τριών μονάδων στον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Πενσιλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε παρά τρίχα στην πολιτεία αυτή την παραδοσιακά δημοκρατική με τους 20 μεγάλους εκλέκτορες, που πλήττεται από τη βιομηχανική παρακμή. Για να την ξαναπάρει πίσω για λογαριασμό των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαθέτει σε αυτήν προβάδισμα 4 μονάδων, υπολογίζει στους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών, στους ηλικιωμένους και στους εργάτες, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του θέλει να προσελκύσει τις ψήφους των λευκών αγροτών και να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, δεσμευόμενος για μια “φανταστική” ανάκαμψη της οικονομίας αν επανεκλεγεί.

Ουισκόνσιν

Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον αγνόησε το “γαλακτοκομείο της Αμερικής” με τους 10 μεγάλους εκλέκτορες, το οποίο την τιμώρησε εκλέγοντας με ελάχιστη διαφορά τον Ντόναλντ Τραμπ. Φέτος ο Τζο Μπάιντεν προηγείται εκεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η μάχη αναμένεται να είναι στήθος με στήθος στην πολιτεία αυτή όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιρατσιστές και μέλη ακροδεξιών πολιτοφυλακών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων στα τέλη του Αυγούστου.

Μίσιγκαν

Ο Τραμπ πέτυχε να μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων οι ψήφοι των 16 μεγάλων εκλεκτόρων αυτής της πολιτείας, της ιστορικά προσκείμενης στους Δημοκρατικούς, υποσχόμενος οικονομική ανάπτυξη σε αυτήν την πρώην βιομηχανική περιοχή. Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν τώρα στις ψήφους των λευκών των προαστίων, της κοινότητας των μαύρων και των συνδικαλιστών εργατών.

Με προβάδισμα επτά μονάδων, ο Τζο Μπάιντεν στηρίζεται επίσης στη δημοτικότητα της κυβερνήτριας της πολιτείας Γκρέτσεν Γουίτμερ, μιας σφοδρής πολέμιας του Τραμπ, η οποία ήταν στόχος σχεδίου απαγωγής από ακροδεξιά πολιτοφυλακή.

Αριζόνα

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην πολιτεία αυτή των νοτιοδυτικών ΗΠΑ με τους 11 μεγάλους εκλέκτορες, η οποία δεν έχει ψηφίσει Δημοκρατικούς από το 1996 και στην οποία έχει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων. Ο υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών υπολογίζει στην ψήφο των νέων λατινοαμερικάνικης καταγωγής των αστικών περιοχών, οι οποίοι χάρισαν στην Κίρστεν Σίνεμα μια έδρα στη Γερουσία το 2018.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε ένα μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων αυτής της πολιτείας κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για τον Τζον Μακέιν, τον ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ και για πολλά χρόνια γερουσιαστή της πολιτείας αυτής πριν από τον θάνατό του το 2018. Ωστόσο χαίρει της υποστήριξης των αντιτιθέμενων στην παράτυπη μετανάστευση, οι οποίοι εγκρίνουν την κατασκευή ενός τείχους στη μεξικανική μεθόριο.

Τζόρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τους 16 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής με μεγάλη διαφορά από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ωστόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έπεται ελαφρά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπολογίζει στις ψήφους της μεγάλης κοινότητας μαύρων (32% του πληθυσμού) και στους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών, που είναι παραδοσιακά Δημοκρατικοί. Για να καλύψει τη διαφορά, ο Τραμπ δεσμεύεται για ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Αφροαμερικανών.

Άλλος ένας στόχος των δύο υποψηφίων είναι οι λευκές γυναίκες των εύπορων προαστίων.

Άιοβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με διαφορά αυτήν την αγροτική πολιτεία με τον μικρό πληθυσμό, τον θρησκευόμενο και στην μεγάλη πλειονότητά του λευκών, ο οποίος είχε ωστόσο ψηφίσει δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2008 και το 2012.

Ωστόσο τους 6 μεγάλους εκλέκτορες της πολιτείας αυτής μπορεί να κερδίσει αυτήν τη φορά ο Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται εκεί με ελάχιστη διαφορά (1,2 μονάδα) από τον πρόεδρο, και αυτό λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και τη Βραζιλία -η Άιοβα είναι μεγάλος παραγωγός αιθανόλης– όπως και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.

Οχάιο

Το Οχάιο με τους 18 μεγάλους εκλέκτορες θεωρείται το κλειδί για τη νίκη ενός εκ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ λόγω της ποικίλης δημογραφικής του σύνθεσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευσε εκεί το 2016 προηγούμενος κατά 8 μονάδες από την αντίπαλό του, προσελκύοντας τους απογοητευμένους Δημοκρατικούς, και ο Τζο Μπάιντεν καταβάλλει τώρα προσπάθειες να επιστρέψει στους Δημοκρατικούς.

Και αυτό δεν είναι απίθανο, διότι παρά τις δεσμεύσεις του, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος δεν κατάφερε την επιστροφή των θέσεων εργασίας στην πολιτεία αυτή που έχει πληγεί από τη βιομηχανική κρίση και τις μετεγκαταστάσεις και στην οποία η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους αγρότες.

Τέξας

Αυτή είναι η άλλη πολιτεία που δεν πρέπει να χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τέσσερις μονάδες προβάδισμα στην πολιτεία αυτή με τους 38 μεγάλους εκλέκτορες, ο πρόεδρος στηρίζεται στην αντιμεταναστευτική του πολιτική και στην υποστήριξή του στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Τέξας που ψηφίζει κάθε φορά Ρεπουμπλικάνους στις προεδρικές εκλογές από το 1980, χάρη στη δημογραφική αλλαγή στην πολιτεία αυτή, κυρίως στην αύξηση των μελών της ισπανόφωνης κοινότητάς της και στην κινητοποίηση των πτυχιούχων νέων των αστικών περιοχών.