Εδραιώνουν τη στρατιωτική παρουσία τους οι «φιλορωσικές» δυνάμεις

Εδραιώνουν τη στρατιωτική παρουσία τους οι «φιλορωσικές» δυνάμεις

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Με την αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών από την έδρα του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, φαίνεται να τελειώνει το «θρίλερ» της πολιορκίας της ουκρανικής ναυτικής βάσης από εκατοντάδες φιλορώσους πολιτοφύλακες και αντιπροσώπους των ρωσικών δυνάμεων.

Οι περισσότεροι από 200 συγκεντρωμένοι ανακοίνωσαν πως «κατέλαβαν» τη ναυτική βάση με τη βοήθεια εκπροσώπων των ρωσικών στρατευμάτων, αφού την εγκατέλειψε ο αρχηγός του, ο Σεργκέι Γκαϊντούκ. «Αποκλείσθηκε και δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις και τις καταλάβαμε», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιγκόρ Εσκίν, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Σεβαστούπολη ο Σωτήρης Δανέζης:

Μετά την κατάληψη των γραφείων, οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέβασαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν τη ρωσική και άφησαν τους Ουκρανούς στρατώτες να αποχωρήσουν ειρηνικά από τη βάση, κουβαλώντας τα πράγματά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας από τους στρατιώτες δάκρυσε βλέποντας τη ρωσική σημαία υψωμένη στο κτίριο στη θέση της ουκρανικής.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι φιλορωσικές δυνάμεις παραβίασαν με ένα τρακτέρ την πύλη της Νότιας Βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νοβοοζέρνε, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας, και ελέγχουν πλέον την είσοδο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Στη συνέχεια οι «Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν να προχωρούν και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένοπλους ουκρανούς στρατιωτικούς», ανέφερε ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έδωσε εντολή να μεταβούν αεροπορικώς στην Κριμαία ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βιτάλι Γιαρέμα και ο προσωρινός υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Τενιούχ για να «βάλουν τέλος στην κλιμάκωση της σύγκρουσης» στην περιοχή αυτή που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις, αλλά ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Κριμαία«Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Κριμαία. Ουδείς θα τους αφήσει να μπουν στην Κριμαία, θα σταλούν πίσω», δήλωσε ο Αξιόνοφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, αφού έγινε γνωστή η αποστολή που ανέθεσε ο πρωθυουργός Γιατσενιούκ στους Γιαρέμα και Τενιούχ.

1/9

Φόρο επί των πλουσίων προτείνει η ουκρανική κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε σήμερα τη θέσπιση φόρου επί των πλουσιότερων Ουκρανών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος θα αφορά και τον ίδιο.

«Οι πλουσιότεροι οφείλουν να μοιραστούν τον πλούτο τους με τη χώρα. Είναι ώρα για δικαιοσύνη. Είναι ώρα να βοηθήσουμε τη χώρα. Οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, θα επιτύχουμε βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δυτικών μας εταίρων», είπε ο Γιατσένιουκ κι εξήγησε ότι πρέπει να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων άνω των 50.000 γρίβνα (λιγότερο από 4.000 ευρώ), ένα μέτρο που θα αφορά «το 10% του πληθυσμού».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τη δική του φορολογική δήλωση στην οποία οι τόκοι των καταθέσεων ανέρχονται σε 714.000 γρίβνα (47.000 ευρώ).

Η ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα Ekonomitcna Pravda επέκρινε την πρωτοβουλία αυτή, εκφράζοντας ανησυχίες για μαζική ανάληψη καταθέσεων τη στιγμή που ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της πολιτικής και της οικονομικής κρίσης.

Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 75 δισ. ευρώ, έπειτα και από την τεράστια επιβάρυνσή του τα τελευταία χρόνια, και με ένα θηριώδες δημοσιονομικό έλλειμμα. Για την αποφυγή της στάσης πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπραγματεύεται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το Κίεβο εκτιμά ότι έχει ανάγκη από τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη:

Υψώθηκαν ρώσικες σημαίες σε ουκρανική βάση της Σεβαστούπολης

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Ένας νεκρός από πυρά σε στρατιωτική βάση της Συμφερόπολης