Εφαρμογή βασισμένη στο blockchain ετοιμάζει η «Uber της Κίνας»

Ο δημιουργός της Didi Chuxing πρόκειται να αναπτύξει μια εφαρμογή διαμοιρασμού διαδρομής και να αλλάξει ριζικά το τοπίο των μεταφορών.

της Lucinda Shen

Το παρακάτω πρόσφατο εγχείρημα συνδυάζει δύο από τις αγαπημένες ιδέες του χώρου της τεχνολογίας: την οικονομία του διαμοιρασμού και τη βάση του Bitcoin – το blockchain.

Ο ιδρυτής της κινεζικής εταιρίας διαμοιρασμού διαδρομής Kuaidi Dache, που πλέον ανήκει στην αποκαλούμενη και «Uber της Κίνας» Didi Chuxing, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει μια εφαρμογή διαμοιρασμού διαδρομής που θα βασίζεται στο blockchain.

Τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον για το blockchain -πρόκειται για την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα – έχει αυξηθεί. Στον πυρήνα του, το blockchain είναι μια βάση δεδομένων που μπορεί συνεχώς να προσθέτει νέες πληροφορίες.

Η γοητεία του, όμως, έγκειται στην αποκεντροποιημένη δομή του. Αντί να τηρείται ως αρχείο σε ένα μέρος, το blockchain ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και τηρείται από πολλά μέρη. Με αυτόν τον τρόπο, η βάση δεδομένων γίνεται αμετάβλητη και μπορεί επίσης να απομακρύνει τον μεσάζοντα σε ορισμένες εφαρμογές.

Πάντως, ο ιδρυτής, Weixing Chen, ήταν λακωνικός ως προς τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με το China Money Network. Ο Chen, ο οποίος συνεργάζεται με τον Yang Jun, συνιδρυτή της Meituan, δεν ανέφερε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή πρόσθετες λεπτομέρειες για το πρότζεκτ.

Ο Chen και ο Jun δεν είναι οι πρώτοι που βλέπουν μια πιθανή εφαρμογή του blockchain στον κλάδο του διαμοιρασμού διαδρομής. Μια startup με έδρα στη Σιγκαπούρη, η οποία ονομάζεται MVLchain, ξεκίνησε τον Απρίλιο μια εφαρμογή διαμοιρασμού διαδρομής βασισμένη στο blockchain που – όπως ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία – «ξεφορτώνεται» τον μεσάζοντα.

Έτσι, ενώ η Uber βρίσκεται στο στόχαστρο των επικριτών καθώς παρακρατά περίπου το 25% του κομίστρου από τους οδηγούς, η MVLchain λέει ότι λαμβάνει μια μικρότερη αμοιβή που πηγαίνει αποκλειστικά στη συντήρηση της εφαρμογής.