Έφη Αχτσιόγλου: Η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού

Έφη Αχτσιόγλου: Η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού
Ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος παραδίδει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου στην νέα υπουργό Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου, Αθήνα, Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ποια είναι η νέα υπουργός Εργασίας που θα έρθει αντιμέτωπη με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.

Είναι γυναίκα, είναι η νεότερη υπουργός της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής και σίγουρα διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό ως τεχνοκράτης με εμπειρία στα εργασιακά.

Η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 και κατάγεται από τα Γιαννιτσά Πέλλας. Είναι νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Έχει υπηρετήσει και ως μέλος των Διοικήσεων του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ.

Έχει εργαστεί, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον Τομέα Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 ως το 2013, καθώς και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων επί των εργασιακών σχέσεων και έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές νομικές επιθεωρήσεις.

Από τον Ιούλιο του 2014 υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015.

«Η πρόταση που μου έγινε από το κόμμα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή. Είμαι στη Θεσσαλονίκη για να συνεισφέρω όπου μου ζητηθεί και να συμμετάσχω ενεργά στον προεκλογικό αγώνα. Είναι κρίσιμος για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και δε θα μπορούσα να λείψω από το κάλεσμα: Η ελπίδα έρχεται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η νέα υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τα νέα της καθήκοντα, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να ολοκληρώσει με επιτυχία τις αλλαγές στα εργασιακά την συνέχιση της υλοποίησης του ασφαλιστικού με την σύσταση του ΕΦΚΑ και φυσικά την λειτουργία από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Κανένα από τα τρία θέματα δεν είναι απλό, ενώ θα πρέπει να αντέξει τις πιέσεις από τους δανειστές για περικοπές στις συντάξεις, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά το πρότυπο της Δανίας.

«Στην επιστημονική μου σταδιοδρομία, ο κύριος όγκος των παρεμβάσεών μου στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα αφορά την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδίως τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στις ανατροπές που επιφέρουν τα μνημονιακά καθεστώτα στο πεδίο του εργατικού δικαίου και των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, προτείνοντας λύσεις σε δικαιοπολιτικό επίπεδο», αναφέρει η ίδια στη σελίδα της στο Facebook.

«Το ασφαλιστικό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση»

«Στη δεύτερη αξιολόγηση, για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι δύσκολη, στόχος μας είναι να ανακτήσουμε βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να δώσουμε, πλέον, ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γιατί, σήμερα, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης εξακολουθεί τυπικά να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει πλήρως καταργηθεί. Δεδομένος είναι και ο στόχος μας να μην επιτρέψουμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας», η νέα υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνονας τα νέα καθήκοντά της.

Υπογράμμισε, δε, ότι στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει σημαντικά «όπλα», που είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, «μία Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές. Επομένως, το κύρος της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού». «Δεύτερο “όπλο” μας είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, οι αρχές αυτές, οι οποίες αποτύπωνονται στους χάρτες θεμελιωδών και κοινωνικών δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρώπη, και στους οποίους δεσπόζουσα θέση κατέχει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Έχουμε, λοιπόν, στρατηγική, έχουμε “όπλα” και, σίγουρα, έχουμε έναν στόχο», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η κ. Αχτσίογλου συμπλήρωσε ότι, πέραν της διαπραγμάτευσης, «στην καθημερινότητα των πολιτών και των εργασιακών σχέσεων, η αγορά εργασίας δεν πλήττεται μόνο από την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήττεται και από τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας, της μαύρης εργασίας, της ανασφάλιστης, της απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασίας, της εργασίας που είναι πλήρης, αλλά εμφανίζεται ως μερική απασχόληση». «Το μεγάλο στοίχημα», σύμφωνα με την ίδια, «είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να επιβάλει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας».