Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Έντουαρντ Λιμόνοφ

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Έντουαρντ Λιμόνοφ
epa07615964 Russian writer Eduard Limonov attends an opposition rally in Moscow, Russia 31 May 2019. Supporters of the Other Russia party gathered for a rally to defend Article 31 of the Constitution of the Russian Federation, which says 'Citizens of the Russian Federation shall have the right to gather peacefully, without weapons, and to hold meetings, rallies, demonstrations, marches and pickets'. The Other Russia party was established by Russian writer and radical National Bolshevik Party leader Eduard Limonov, on 10 July 2010. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Λιμόνοφ έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων.

Ο Λιμόνοφ ήταν αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Η άλλη Ρωσία» και συγγραφέας, αλλά και ένας από τους «διαφωνούντες» επί Σοβιετικής Ένωσης ο οποίος πέρασε μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Από το 1967 έως το 1974 έζησε στην Μόσχα όπου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το 1974 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1980 έφυγε από τις ΗΠΑ και πήγε στην Γαλλία και τον Νοέμβριο του 1980 ο εκδοτικός οίκος Ramsay εξέδωσε μυθιστόρημα του «Εγώ είμαι ο Εντι» (‘It’s me, Eddie’), το οποίο είχε ως θέμα την ζωή ενός μετανάστη στην Νέα Υόρκη και το οποίο τον έκανε δημοφιλή στην Δύση.

Το 1991 επέστρεψε στην Ρωσία και άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά. Το 1993 ίδρυσε το «Εθνικιστικό Μπολσεβίκικο Κόμμα», το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου. Το 2002 ο Λιμόνοφ συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και για απόπειρα ανατροπής του του καθεστώτος στην Ρωσία (η κατηγορία αυτή ήρθη εν συνεχεία).

Τον Απρίλιο του 2003 καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αλλά την ίδια χρονιά αφέθηκε ελεύθερος. Το Ιούλιο του 2010 ίδρυσε το κόμμα «Η άλλη Ρωσία», αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε επανειλημμένα να εγκρίνει τη σύσταση του. Ο Λιμόνοφ είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2012, αλλά η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν ενέκρινε την υποψηφιότητα του.

Ο Λιμόνοφ έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων.