efood: Από τη δημιουργία του delivery στην Ελλάδα στην αλλαγή των δεδομένων της αγοράς

efood: Από τη δημιουργία του delivery στην Ελλάδα  στην αλλαγή των δεδομένων της αγοράς
Από την πρώτη παραγγελία το 2011 μέχρι σήμερα η online παραγγελία φαγητού έχει ταυτιστεί με την efood.  

Η ίδια η δημιουργία του efood όπως και η διαδρομή του, την πρώτη δεκαετία ζωής του, είναι συνυφασμένη, σε μεγάλο βαθμό, με την αλλαγή και την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς, είτε εισάγοντας καινοτομίες σε αυτήν, είτε διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση νέων τάσεων. Η δημιουργία του efood, το 2011, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παραγγέλνουμε το φαγητό μας και έδωσε την ευκαιρία σε καταστήματα να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το πελατολόγιό τους και να δημιουργήσουν ένα επιπλέον κανάλι πώλησης. Τα κομβικά σημεία της ανάπτυξής του, έως σήμερα, δημιουργούν κάθε φορά νέα δεδομένα για την αγορά: αλλαγή του επαγγέλματος του διανομέα, διαμόρφωση του quick commerce κλάδου, τεχνολογική εξέλιξη της πλατφόρμας για την εμπειρία του χρήστη, μετατροπή του ίδιου του efood από startup σε οργανισμό με περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στο δυναμικό του, ενσωμάτωση της κοινωνικής συνεισφοράς στη λειτουργία της πλατφόρμας του.

Όταν το 2011 πραγματοποιούνταν η πρώτη online παραγγελία φαγητού, από την πλατφόρμα του efood, θα ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ότι μόλις λίγα χρόνια αργότερα η ίδια διαδικασία θα αποτελούσε καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, το efood άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν, παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν το φαγητό τους, την ίδια στιγμή που μετέβαλε σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη λειτουργία των καταστημάτων, τα οποία απέκτησαν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο πελατολόγιο, να προβάλουν μαζικά τα προϊόντα τους και να δημιουργούν ουσιαστικά μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των καταστημάτων εστίασης, συνδέεται άμεσα με τη νέα συνήθεια που δημιούργησε το efood, εγκαινιάζοντας μάλιστα μια νέα τάση στην ελληνική αγορά, αυτή της δημιουργίας καταστημάτων αποκλειστικά για διανομή προϊόντων, χωρίς δηλαδή την πλήρη λειτουργία του φυσικού καταστήματος.

Δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα καταστήματα στην Ελλάδα

Το 2018, η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας από το efood, που μέχρι τότε δεν είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της στην ελληνική αγορά, το delivered by efood, προκάλεσε μια δεύτερη σημαντική, θετική αλλαγή, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στα καταστήματα να διανέμουν τα προϊόντα τους, αξιοποιώντας τον στόλο διανομής του efood, γρήγορα, ευέλικτα και με σημαντική ελάφρυνση στα λειτουργικά τους κόστη. Το ξέσπασμα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και η εφαρμογή υγειονομικών μέτρων προστασίας στον κλάδο της εστίασης αποτέλεσε την απτή απόδειξη της αξίας της υπηρεσίας διανομής, δίνοντας τη δυνατότητα στα καταστήματα να συνεχίσουν επί της ουσίας τη λειτουργία τους. Περισσότερες από 6.000 νέες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην πλατφόρμα του efood, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων τους, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της λειτουργίας τους όπως και τη διατήρηση του προσωπικού τους.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην πλατφόρμα του efood εντάχθηκαν νέες κατηγορίες καταστημάτων, πέραν του έτοιμου φαγητού, ενώ το 2020 οι καταναλωτές απέκτησαν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν είδη super market και μικρής λιανικής σε λίγα λεπτά από την παραγγελία τους, με το efood να επανακαθορίζει την έννοια της άμεσης διανομής.

Το efood έχει ενσωματώσει σήμερα στην πλατφόρμα του περισσότερα από 21.000 καταστήματα σε 100 πόλεις ανά την Ελλάδα, έχοντας ξεκινήσει με μόλις 54 καταστήματα το 2011, δημιουργώντας όλα αυτά τα χρόνια έναν πρόσθετο κύκλο εργασιών στα καταστήματα που έχει ξεπεράσει αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το σύνολο των καταστημάτων, ανεξαρτήτως κλάδου, το efood αποτελεί ένα επιπλέον κανάλι πώλησης, μια πλατφόρμα προβολής σε ένα διευρυμένο πελατολόγιο, ενώ η ανάπτυξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την αλλαγή της κουλτούρας των καταστημάτων, τα οποία κατευθύνθηκαν στις ψηφιακές λύσεις και στις ηλεκτρονικές αγορές, αντί του παραδοσιακού μοντέλου της τηλεφωνικής παραγγελίας και την αγορά/ παραλαβή αγαθών από τα φυσικά καταστήματα.

Από το 2018 η υπηρεσία Delivered by efood έφερε μια μεγάλη θετική αλλαγή στην εστίαση, προσφέροντας στα καταστήματα τη δυνατότητα να διανείμουν τα προϊόντα τους με μειωμένα λειτουργικά κόστη.

Επανακαθορίζοντας το επάγγελμα του διανομέα

Μια από τις πλέον καθοριστικές αλλαγές που βρίσκει τη δημιουργία της στην ανάπτυξη του efood είναι η σημαντική αναδιαμόρφωση του επαγγέλματος του διανομέα. H εξέλιξη και η ανάπτυξη των υπηρεσιών διανομής, προκάλεσαν τη θετική διαφοροποίηση του επαγγέλματος του διανομέα που αποτελεί σήμερα συνειδητή επαγγελματική επιλογή για χιλιάδες επαγγελματίες που απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές. Το efood πρώτο εισήγαγε σημαντικές παροχές για τους διανομείς, όπως η ασφάλιση και ο εξοπλισμός εργασίας, όντας, σε μεγάλο βαθμό, το θετικό παράδειγμα της αγοράς. Επιπλέον, επενδύει στην πλήρη κατάρτισή τους, με έμφαση στην οδική ασφάλεια, και ενσωματώνει τεχνολογικές εφαρμογές στη λειτουργία του στόλου του, έτσι ώστε η εργασία των διανομέων να είναι ακόμη πιο αποδοτική οικονομικά, με τον καθορισμό γεωγραφικών και χρονικών ζωνών υψηλής ζήτησης, κάθε εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία τρία χρόνια οι παροχές που προσφέρει στην πιο πολυπληθή ομάδα διανομέων στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσουν τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ως απόδειξη της πρόθεσης της εταιρείας να παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Εισάγοντας στην Ελλάδα το quick commerce

Σε αρκετές περιπτώσεις, το efood βρίσκεται πίσω από την προσαρμογή και υλοποίηση στην ελληνική αγορά, παγκόσμιων τάσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2019, το efood δημιούργησε, αρχικά πιλοτικά, το efood market, εντάσσοντας τα προϊόντα μικρής λιανικής, για πρώτη φορά, στις δυνατότητες online παραγγελίας και διανομής. Μέσα σε τρία χρόνια, η υπηρεσία αναπτύχθηκε τόσο σε επίπεδο ταχύτητας παράδοσης όσο και σε επίπεδο διαθέσιμων προϊόντων και τιμολογιακής πολιτικής, τη στιγμή που στην πραγματικότητα δημιούργησε μια νέα αγορά, με θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της μικρής λιανικής και του τοπικού εμπορίου. Με την εξαγορά του Ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero, η οποία επικυρώθηκε πριν από λίγους μήνες, το efood βρίσκεται στη διαδικασία ακόμη μιας καινοτομίας στην αγορά, αυτή της σύνδεσης του online με το φυσικό κατάστημα, προδιαγράφοντας, μια νέα, μελλοντική πραγματικότητα για το ελληνικό εμπόριο.

Από το 2019 το efood market έφερε τα προϊόντα μικρής λιανικής στον κόσμο των online παραγγελιών, προσφέροντας ταχύτητα παράδοσης και μεγάλη διαθεσιμότητα προϊόντων και επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την αγορά του τοπικού εμπορίου.

Ενσωμάτωση τεχνολογίας και καινοτόμων εφαρμογών

Βασικό συστατικό των, επιχειρηματικά και εμπορικά, καινοτομιών του efood είναι η τεχνολογία, την οποία ενσωματώνει και παραμετροποιεί, έτσι ώστε να βελτιώνει και να εξελίσσει την υπηρεσία του, τόσο προς τους χρήστες του όσο και προς τις επιχειρήσεις που συνεργάζεται. Το efood πραγματοποιεί μια συνεκτική επένδυση, τα τελευταία χρόνια, σε εξειδικευμένους επαγγελματίες στην τεχνολογία, με στόχο να δημιουργήσει τη νέα εποχή της διανομής. Η ομάδα τεχνολογίας του efood εργάζεται για τη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη −και μέσα από τη δημιουργία προσωποποιημένης εμπειρίας αγορών−, τη διαχείριση του στόλου και την επίτευξη των άμεσων παραδόσεων, εντός λίγων λεπτών από την παραγγελία, καθώς και για την ασφάλεια της χρήσης της πλατφόρμας και των συναλλαγών.

Το efood, από τη δημιουργία του, το 2011, έως και σήμερα έχει καταφέρει να παραμένει η μεγαλύτερη πλατφόρμα διανομής στην Ελλάδα ενώ παράλληλα αναπτύσσεται στη βάση της καινοτομίας, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και τάσεις στην ελληνική αγορά. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, βρίσκεται στο κέντρο της εξέλιξης της αγοράς, βάζοντας νέους όρους για την ανάπτυξής της.

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: