EFSF: Οι 3 επιλογές μας μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας προς το ΔΝΤ

EFSF: Οι 3 επιλογές μας μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας προς το ΔΝΤ

Ανακοίνωση του EFSF για την αθέτηση πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εξηγεί πως θεωρεί την μη καταβολή της δόσης της 30ής Ιουνίου στο ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση χρεοκοπία απέναντι σε συγκεκριμένα δάνεια του ταμείου, ενώ εξηγεί αναλυτικά ποιες είναι οι υπάρχουσες επιλογές για το EFSF απέναντι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)  έλαβε γνώση της δημόσιας δήλωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αθέτηση πληρωμής δόσης από την πλευρά της Ελλάδας. Από το EFSF γίνεται κατανοητό πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.  Αυτό θα επιβεβαιωθεί από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για το EFSF, αυτό θα συνιστούσε χρεοκοπία για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF.

Το EFSF έλαβε επίσης γνώση του γεγονότος ότι το ΔΝΤ δέχθηκε χθες αίτημα από τις ελληνικές αρχές για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής της δόσης που έληξε χθες. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ σκοπεύει να εξετάσει αυτό το αίτημα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκλινγκ πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup Working Group και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF σήμερα για την μη πληρωμή τις δόσεις και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

– επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη δανειακή σύμβαση και ζητάει την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων

– παραίτηση από τα δικαιώματά του EFSF : αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από τα δικαιώματα και τα ένδικα μέσα στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη αθέτηση πληρωμής

– επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ούτεεπιταχύνει το δάνειο, ούτε παραιτείται των δικαιωμάτων του, αλλά αντ’ αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο

Το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του σε πολύ στενή συνεργασία με το Eurogroup Working Group, όπου εκπροσωπούνται οι μέτοχοι του, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Η ελληνική αθέτηση πληρωμής της δόσης δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ομόλογα του EFSF επωφελούνται από μια πολύ ισχυρή δομή εγγυήσεων».

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΔΝΤ για τη μη πληρωμή δόσης