Ευθύνες στον Κάρλος Γκοσν για κατάχρηση εξουσίας και χρημάτων ρίχνει η εσωτερική έρευνα της Nissan Motor

Ευθύνες στον Κάρλος Γκοσν για κατάχρηση εξουσίας και χρημάτων ρίχνει η εσωτερική έρευνα της Nissan Motor
epa07285345 (FILE) - Pedestrians watch large-scale screen displaying a news program reporting on former Nissan Motor Co Ltd chairman Carlos Ghosn attending a court hearing at Tokyo district court, in Tokyo, Japan, 08 January 2019 (reissued 15 January 2019). According to media reports on 15 January 2019, a Tokyo court rejected a release on bail request of former Nissan CEO Carlos Ghosn. The former Nissan and Renault chairman is accused by Japanese authorities of under-reporting his income. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να οδηγούν σε υπόνοιες για παραβίαση των νόμων και των κανονισμών», αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη βελτίωση της διακυβέρνησης στην Nissan Motor Co ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να οδηγούν σε υπόνοιες για παραβίαση της νομοθεσίας και για χρήση χρημάτων της επιχείρησης προς ίδιον όφελος από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλος Γκοσν.

Ύστερα από τρίμηνο έλεγχο των διαδικασιών διακυβέρνησης της Nissan, το πάνελ ανακοίνωσε στην έκθεσή του ότι η συγκέντρωση της εξουσίας στο πρόσωπο του Γκοσν είναι η βασική αιτία των υποτιθέμενων παραβάσεων. Κάνει επίσης λόγο για τον διευθυντή της Nissan Γκρεγκ Κέλι, σε βάρος του οποίου επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αναφορικά με τον ρόλο του να βοηθήσει τον Γκοσν να αποφύγει την όποια εποπτεία.

Η επταμελής επιτροπή πρότεινε ότι η πλειονότητα των διευθυντών θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να καταργηθεί η θέση του προέδρου της εταιρίας, ενώ ένας ανεξάρτητος, εξωτερικός διευθυντής θα πρέπει να διοριστεί στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

«Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να οδηγούν σε υπόνοιες για παραβίαση των νόμων και των κανονισμών, για παραβίαση των εσωτερικών κανόνων και για χρήση προς ίδιον όφελος κεφαλαίων της εταιρίας και εξόδων… από τον κ. Γκοσν και τον κ. Κέλι», ανέφερε η επιτροπή στην έκθεσή της. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν βελτίωση σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της Nissan καθώς δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις παρατυπίες».

Ο Γκοσν, που αυτόν τον μήνα αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 9 εκατ. δολαρίων αφού πέρασε πάνω από 100 ημέρες σε κέντρο κράτησης στον Τόκιο, έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εις βάρος του «ανυπόστατες». Τις κατηγορίες έχει αρνηθεί και ο Κέλι.