Εύθραυστη συμφωνία για την Ουκρανία…με αμοιβαία καχυποψία

Εύθραυστη συμφωνία για την Ουκρανία…με αμοιβαία καχυποψία

Οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν αν η Ρωσία θα τηρήσει τη συμφωνία επτά σημείων της Γενεύης - Τεστ αντοχής οι επόμενες τρεις μέρες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Μόσχα στην περίπτωση που υπάρξει ένα αδιέξοδο. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, υπογράμμισε, «θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν».

Με τους Ευρωπαίους «έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή (της συμφωνίας) τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία για να ηρεμήσει η κατάσταση. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία της Γενεύης για μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία είναι «ένα πρώτο σημαντικό βήμα», αλλά σημείωσε παράλληλα ότι «πολλά άλλα» πρέπει να ακολουθήσουν.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί. Μια αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα αυτά.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον σημείωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι «ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο» στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κείμενο της οποίας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία θα στείλουν παρατηρητές. Η Ρωσία δεν έχει «καμία επιθυμία» να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε εξάλλου μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι «αν δεν δούμε πρόοδο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή περισσότερων κυρώσεων».

Η Ρωσία θα αποσύρει τους στρατιώτες της που βρίσκονται κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία μόλις εφαρμοστούν τα στάδια για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία τα οποία συμφωνήθηκαν σήμερα στην τετραμερή σύνοδο της Γενεύης, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ελβετική αυτή πόλη. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις τους κατά των Ρώσων ιδιωτών, πρόσθεσε ο Κέρι.

Ερωτηθείς για την θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά το θέμα της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από την Ρωσία, ο Κέρι απάντησε: οι ΗΠΑ «δεν έχουν απαρνηθεί την Κριμαία, αλλά δεν ήρθαμε στην Γενεύη για να μιλήσουμε για την Κριμαία».

Η συμφωνία που υιοθετήθηκε στην Γενεύη προβλέπει επίσης ότι η συνταγματική διαδικασία που ανακοινώθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι «διαφανής», με την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου σε ευρεία κλίμακα για να περιληφθούν σε αυτόν όλες οι ουκρανικές περιοχές και όλες οι πολιτικές οντότητες.

Η δέσμευση που ανέλαβε η Ρωσία στην Γενεύη «θα αποτελέσει ένα τεστ, θα δούμε αν η Ρωσία θέλει να βοηθήσει στην σταθεροποίηση αυτής της περιοχής», δήλωσε επίσης χθες από την Γενεύη ο Ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.

Ουκρανία: Η διπλωματία λαμβάνει τη σκυτάλη