Αίγυπτος: H πιο αιματηρή μέρα από την ανατροπή Μουμπάρακ (update)

Αίγυπτος: H πιο αιματηρή μέρα από την ανατροπή Μουμπάρακ (update)

Πάνω από 600 οι νεκροί από την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στους υποστηρικτές του Μόρσι – Βίντεο και εικόνες.

Τους 638 έφτασαν οι νεκροί σύμφωνα με δημοσίευμα του AP,  που επικαλείται πηγές του υπουργείου υγείας της Αιγύπτου. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Τετάρτη, καθώς το Κάιρο «βάφτηκε» με αίμα με τις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έβαλαν σήμερα φωτιά στην έδρα της διοίκησης της επαρχίας της Γκίζας, στο Κάιρο. Τουλάχιστον επτά είναι οι στρατιωτικοί οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς.

Όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, πάνω από 3.000 οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο τζαμί Αλ Ιμάν στην πόλη Νασρί της περιφέρειας του Καΐρου.

Με ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα, ανήγγειλε την ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Αιγύπτου και ζήτησε από την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και οι δυνάμεις ασφαλείας» της χώρας, δήλωσε ο Ομπάμα από την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μάρθας Βάινγιαρντ, στην Μασαχουσέτη. «Καταδικάζουμε τη βία σε βάρος πολιτών. Υποστηρίζουμε τα οικουμενικά δικαιώματα τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση συντόμευσε το χρόνο απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλε στο Κάιρο και άλλες 13 πόλεις. Η απαγόρευση θα αρχίσει στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), αντί για τις 19:00 (20:00) και θα διαρκέσει ως τις 06:00 (07:00), μετά από ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Ξεχυλίζει η οργή για τα εκατοντάδες θύματα
Δεχτήκαμε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα και η οργή είναι τώρα «εκτός ελέγχου», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ, εκπρόσωπος του κόμματος του ανατραπέντος προέδρου.

Η αιματοχυσία δυσκολεύει τώρα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να πείσουν τα μέλη τους να επιμείνουν στην ειρηνική αντίσταση έναντι της κυβέρνησης που διορίσθηκε από το στρατό μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, δήλωσε ο Χαντάντ. «Μετά τα πλήγματα και τις συλλήψεις και τους φόνους που αντιμετωπίζουμε, τα συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά για να μπορεί κανείς να τα καθοδηγήσει».

Ο Χαντάντ ισχυρίστηκε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι οκτώ ή εννέα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο που κάνει λόγο για πάνω από 600 νεκρούς.

Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Αίγυπτο
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της Αιγύπτου, δήλωσε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο.

«Προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεσολάβηση απέτυχε επειδή ο στρατός δεν δέχθηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό», είπε η Μπονίνο στον ιστότοπο Affaritaliani.it. «Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη».

Το χρονικό της επίθεσης
Την Τετάρτη οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές, υποστηριζόμενες από το στρατό, έκαναν έφοδο σε δύο «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις όχι μόνο στο Κάιρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa. Ο αριθμός των νεκρών από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Αίγυπτο ξεπέρασε τους 600, ενώ η ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.

Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Εκατοντάδες οπαδοί του ανατραπέντως ισλαμιστή προέδρου συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Αλεξάνδρεια υπό το σύνθημα «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας». Ταυτόχρονα, οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 επιπλέον ημέρες την κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Διαβάστε το χρονικό των συγκρούσεων στην Αίγυπτο

Φωτιές σε αστυνομικά τμήματα και εκκλησίες
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καΐρου. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτιρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Al-Ahram.

Οι διαδηλώσεις και οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο . Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.

Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram. «Θα παραμείνουμε πάντα ειρηνικοί. Παραμένουμε ισχυροί, αποφασισμένοι και αμετακίνητοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», πρόσθεσε.

Αίγυπτος: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από την ΕΕ

Παρέμβαση του Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι
Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές. «Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις», τόνισε.

Καταδικάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη τα επεισόδια στην Αίγυπτο

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας , Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα. «Το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών» ανέφερε . Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι «ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους», είπε.

Η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκε όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας. Η Αδελφότητα αρνείται να αναγνωρίσει ως νόμιμη τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υποστηριζόμενη από το στρατό, αναφέρει το dpa.

Νεκροί δύο δημοσιογράφοι
Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Κάιρο κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Ο εικονολήπτης Μικ Ντιν, 61 ετών, που εργαζόταν για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και η Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, 26 ετών, ήταν ανάμεσα στους νεκρούς των αιματηρών συγκρούσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Δείτε περισσότερες εικόνες και βίντεο από τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Ο Ντιν πυροβολήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς κάλυπτε τα γεγονότα. Ο 61χρονος εικονολήπτης εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ. «Η απώλεια του πολυαγαπημένου συναδέλφου μας είναι αισθητή σε όλο το Sky News. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι με τη σύζυγο και την οικογένειά του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του καναλιού Τζον Ράιλι.

Η Αμπντ Ελαζίζ, μία Αιγύπτια δημοσιογράφος, ήταν σε άδεια όταν πυροβολήθηκε, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος Gulf News, όπου εργαζόταν η 26χρονη. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έφυγε. Ήταν παθιασμένη με τη δουλειά της και είχε μπροστά της μια πολλά υποσχόμενη καριέρα», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του οίκου, Μαζάρ Φαρόκι.

Μία φωτογράφος του Reuters πυροβολήθηκε στο πόδι, την ώρα που απαθανάτιζε τις εικόνες των συγκρούσεων. Η Ασμά Γουαγκί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έλαβε θεραπεία για τραύμα από σφαίρα.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο
Η Ρωσία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των «ταραχών» που πλήττουν τουριστικές περιοχές, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχη» και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση. Τέλος, στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη και ο Αιγύπτιος πρεσβευτής στο Λονδίνο, για να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

Διαβάστε ακόμη: Στο στρατοδικείο 84 άτομα για πυρπόληση εκκλησιών

Πηγή φωτογραφιών: Reuters, Πηγές: Reuters, Dpa, Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία Ενημέρωση: 22.31