Eγκαίνια για το εργοστάσιο ανελκυστήρων της Kleemann στην Κίνα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Eγκαίνια για το εργοστάσιο ανελκυστήρων της Kleemann στην Κίνα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη μονάδα παραγωγής ανελκυστήρων στη Σαγκάη – Ποια είναι η ελληνική πολυεθνική που έφτασε από το Κιλκίς στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής των ανελκυστήρων της ελληνικής εταιρείας Kleeman στη Σαγκάη έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το δήμαρχο της Σαγκάης και τους αδερφούς Κουκούντζου, ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Ο Πρωθυπουργός κατά την είσοδό του έγραψε στον τοίχο των ευχών «Καλή Επιτυχία» , ενώ στον χαιρετισμό του έδωσε συγχαρητήρια σε αυτή την εταιρεία που έχει καταφέρει να κυριαρχήσει κάνοντας επενδύσεις και εκτός συνόρων όπως αυτή στην Κίνα. «Αποδείξατε ότι σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν. Μας κάνετε υπερήφανους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ευχαρίστησε τις κινεζικές αρχές για τη συνεργασία με την ελληνική εταιρεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. «Θέλω οι πρώτες κουβέντες των ελληνικών Αρχών σε εκείνους που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να είναι “πώς μπορώ να σας βοηθήσω;”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε την Kleeman, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια εταιρεία που φροντίζει τους υπαλλήλους της και δίνει το παράδειγμα και σε άλλες ελληνικές και κινεζικές εταιρείες. «Είστε μοντέλο εξωστρέφειας», συμπλήρωσε και συνεχάρη τα αδέρφια Κουκούντζου που, όπως σημείωσε, γρήγορα κατάλαβαν τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων προβλήθηκε βίντεο με την πορεία της εταιρείας η οποία ξεκίνησε το 1983 με 10 υπαλλήλους και σήμερα απασχολεί συνολικά περίπου 1.500 ανθρώπους στην Ελλάδα και σε μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό ενώ κάνει εξαγωγές σε 100 χώρες.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Li Qiang. «Η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη, έχουμε καλές διμερείς σχέσεις», είπε ο κ. Li Qiang στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έγινε δεκτός σε θερμό κλίμα.

«Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή. Είναι πολύ μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως πρωθυπουργός. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα. Την είχα επισκεφθεί το 1995. Πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την οικονομική πρόοδο στη σπουδαία χώρα σας. Βλέπω μια χώρα, την δεύτερη οικονομία του κόσμου που έβγαλε 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια βαθιά πολιτιστική σχέση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ποια είναι η ελληνική πολυεθνική από το Κιλκίς με παρουσία σε 15 χώρες

Η ελληνική πολυεθνική Kleemann ιδρύθηκε το 1983 στο Κιλκίς και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανελκυστήρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, παρέχοντας ολοκληρωμένα συστήματα για οικιακή ή εμπορική χρήση.

Με τοπική παρουσία σε 15 χώρες και εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες, η Kleemann όχι μόνο πρωταγωνιστεί για πάνω από τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στη διεθνή αγορά. Το 90% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό.

Σήμερα, το δίκτυο πωλήσεων της Kleemann είναι ισχυρό στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στην Αυστραλία, στη Ρωσία και στην Τουρκία. Η εταιρεία έχει καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις σημαντικές για τον κλάδο αγορές, στην Ανατολή, στη Ρωσία και την Τουρκία, στη Δύση, στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στις συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Αυστραλίας, εφαρμόζοντας μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική ανάπτυξης.

Η Kleemann κατασκευάζει συστήματα ανελκυστήρων, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους για εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κατοικίες. Οι ανελκυστήρες της βρίσκονται σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κτίρια στον κόσμο. Μεταξύ αυτών το θέατρο του Κρεμλίνου (State Kremlin Palace), στο οποίο ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός θαλάμου 28 τ.μ. σε διάστημα μόλις επτά εβδομάδων, το Μουσείο Mary Rose στο Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία, το Μουσείο Kumu στο Ταλίν της Εσθονίας, ο πύργος Obel στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

Η παρουσία στην Κίνα

Η Κίνα αποτελεί περίπου το 7% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας (περίπου 10 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στην Κίνα το 2017).

Αυτό είναι το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα, με τη διαφορά ότι είναι πολύ μεγαλύτερο (13500 τετραγωνικά το εργοστάσιο και 2500 τετραγωνικά τα γραφεία) και η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Θα παράγει υψιτάχυτους ανελκυστήρες για μεγάλα κτίρια και ουρανοξύστες (το πρώτο εργοστάσιο παράγει ανελκυστήρες για πολυτελείς κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών).

Επίσης η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει και πύργο δοκιμών ύψους 100 μέτρων.Η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο θα ξεκινήσει από τα 3 χιλιάδες συστήματα και αναμένεται να φτάσει σταδιακά τις 5 χιλιάδες με στόχο όχι μόνο την αγορά της Κίνας αλλά και άλλες γειτονικές αγορές.