Ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Συνεδριάζει εκ νέου την Παρασκευή το Euroworking Group για να εγκρίνει την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Συνεδριάζει εκ νέου την Παρασκευή το Euroworking Group για να εγκρίνει στην εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, καθώς στη συνεδρίασή του την Τετάρτη διαπίστωσε ότι υπάρχει εκκρεμότητα στα 22 «προπαιτούμενα».

Tο Euroworking Group έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει και νομοθετικά, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που οδηγούνται σε κινητικότητα.

Το τελευταίο κριτήριο αφορά στη διαδικασία της κινητικότητας των εκπαιδευτικών και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.  Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Διαβάστε: Δεν ιδρώνει το αυτί του Γ. Στουρνάρα για τη δόση

Και συμπλήρωσε: «Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, εάν η Ελλάδα λάβει το πράσινο φως για την εκταμίεση, τότε το ποσό των 4 δισ. ευρώ θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ποσό της δόσης κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Στις 29 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης (ύψους 1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί στο Διεθνές Ταμείο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ