Είναι η συλλογική δράση το «κλειδί» που θα προσφέρει ασφάλεια στο metaverse;

Είναι η συλλογική δράση το «κλειδί» που θα προσφέρει ασφάλεια στο metaverse;
A binary code with the word 'metaverse' displayed on a laptop screen is seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on October 25, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αποτελεσματική λογοδοσία και την εποπτεία των ψηφιακών συστημάτων, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή υιοθέτηση και χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ενσωμάτωση των ψηφιακών εμπειριών στη ζωή μας, οι τεχνολογίες metaverse αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε στο διαδικτυακό πεδίο.

Οι δύο ξεχωριστές πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το metaverse διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο. Το Global Collaboration Village και η πρωτοβουλία Defining and Building the Metaverse Initiative έχουν το καθένα μια μοναδική εστίαση και στόχους. Ενώ το Global Collaboration Village προωθεί κυρίως τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία μέσω immersive τεχνολογιών, η πρωτοβουλία Defining and Building the Metaverse Initiative είναι αφιερωμένη στην καθοδήγηση της ηθικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της ευρύτερης έννοιας του metaverse, εστιάζοντας στη διακυβέρνηση και τη δημιουργία αξίας. Και οι δύο πρωτοβουλίες διεξάγονται σε συνεργασία με τη Microsoft και την Accenture. Μαζί, οι τρεις οργανισμοί μοιράζονται αρχές και προσεγγίσεις κυβερνοασφάλειας για να τροφοδοτήσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα των εμπειριών metaverse.

Στη σφαίρα των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη και εφαρμογή αρχών που διασφαλίζουν την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των εικονικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό είναι το έργο που αναλαμβάνει συνεργατικά η πρωτοβουλία Defining and Building the Metaverse Initiative του Φόρουμ. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία σε αυτό το περιβάλλον.

Όταν λοιπόν μιλάμε για κυβερνοασφάλεια στο metaverse, τι εννοούμε; Η κυβερνοασφάλεια περιλαμβάνει διάφορα σημαντικά τεχνικά στοιχεία. Παράλληλα με αυτές τις τεχνικές ανησυχίες υπάρχουν σημαντικά ζητήματα διακυβέρνησης γύρω από την ταυτότητα, την ιδιωτικότητα των δεδομένων και την κυριαρχία επί των δεδομένων, όπου – στις περισσότερες περιπτώσεις – τα δεδομένα υπόκεινται στους νόμους και τη διακυβέρνηση της χώρας στην οποία βρίσκονται. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν συλλογικά το υπόβαθρο για ένα ασφαλές metaverse.

Εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και υλοποιούνται οι τεχνολογίες metaverse. Κατά την άποψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των εταίρων του, για να καταστεί δυνατή η ασφάλεια, οι τεχνολογίες πρέπει να είναι ασφαλείς εκ κατασκευής και να αναπτύσσονται με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την παροχή της κατάλληλης ασφάλειας. Η ασφαλής και υπεύθυνη χρήση των τεχνολογιών του metaverse είναι απαραίτητη για τη δημιουργία συστημικής εμπιστοσύνης, ακεραιότητας και ανθεκτικότητας. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η διασφάλιση των πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αποτελεσματική λογοδοσία και την εποπτεία των ψηφιακών συστημάτων, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή υιοθέτηση και χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών. Η εμπιστοσύνη αυτή περιλαμβάνει επίσης τη διαβεβαίωση ότι οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται με τρόπο περιεκτικό, ηθικό και υπεύθυνο. Καθώς εγκαθιδρύονται αυτά τα στοιχεία εμπιστοσύνης, διευκολύνεται η συνεργασία, η καινοτομία και οι ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις εντός του metaverse. Όταν οι χρήστες αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι τα συστήματα με τα οποία συνεργάζονται είναι ισχυρά και διοικούνται ηθικά, είναι πιο πιθανό να συνεισφέρουν ενεργά, να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν. Αυτή η ενισχυμένη συμμετοχή των χρηστών είναι απαραίτητη για τον εμπλουτισμό της συνολικής εμπειρίας, οδηγώντας στη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού του μετασχηματιστικού ψηφιακού πεδίου.

Η πρωτοβουλία Defining and Building the Metaverse Initiative επιδιώκει να καθοδηγήσει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, προσβάσιμου, διαλειτουργικού και οικονομικά βιώσιμου metaverse. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνένωση ενδιαφερομένων μερών από διάφορους τομείς, όπως η κυβέρνηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών, μέσω δύο αλληλένδετων κατευθύνσεων: διακυβέρνηση του metaverse και δημιουργία αξίας. Και οι δύο κατευθύνσεις υιοθετούν μια ηθική, προνοητική προσέγγιση και συνεργάζονται για να εξισορροπήσουν τη διακυβέρνηση με τις οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες.

Το σκέλος της διακυβέρνησης έχει αναπτύξει γνώσεις και οικοδομεί μια παγκόσμια συναίνεση σχετικά με σημαντικές πτυχές της ασφάλειας του metaverse, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ταυτότητας και της αυθεντικοποίησης, της καταπολέμησης των κινδύνων για την προστασία της ιδιωτικότητας και της προώθησης των ευκαιριών που πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η επόμενη φάση των εργασιών του σκέλους της διακυβέρνησης θα επικεντρωθεί στις παραμέτρους ενός ασφαλούς και ανθεκτικού metaverse που διασφαλίζει την εμπειρία των χρηστών, την ταυτότητα και τα δεδομένα από τις εξελισσόμενες απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: weforum