Χρυσός ή Bitcoin; Ιδού η απορία!

Χρυσός ή Bitcoin; Ιδού η απορία!
Photo: DALL•E
Το λαμπερό μέταλλο κινδυνεύει να χάσει τη πρώτη θέση από τον ψηφιακό του διάδοχο.

Του Χρήστου Τσούνη

 Ο χρυσός, γνωστός ως το πολυτιμότερο μέταλλο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ως νόμισμα όσο και ως επενδυτικό όχημα αλλά φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει έναν ισχυρό αντίπαλό σύμφωνα με κάποιους. Ο λόγος για το Bitcoin, το οποίο φαίνεται να διεκδικεί το τίτλο του «ψηφιακού χρυσού» μιας και πολλοί παρομοιάζουν το κρυπτονόμισμα με το πολύτιμό μέταλλο.

Τόσο ο χρυσός όσο και το Bitcoin έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, τα οποία θα δούμε αμέσως.

Η λαμπερή γοητεία του χρυσού

Ο χρυσός, αυτό το πολύτιμο μέταλλο που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, αποτελεί σύμβολο πλούτου εδώ και αιώνες. Ας αναλύσουμε όμως τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να αποτελεί μια τρομερή επένδυση για πολλούς εκεί έξω:

Πλεονεκτήματα:

Εγγενής αξία: Ο χρυσός δεν είναι απλώς όμορφος στην όψη – έχει εγγενή αξία. Οι χρήσεις του εκτείνονται πέρα από τον κόσμο των κοσμημάτων, βρίσκοντας εφαρμογές στην ηλεκτρονική, την αεροδιαστημική, ακόμη και την ιατρική. Αυτός ο χαρακτήρας διπλής χρήσης παρέχει μια σταθερή βάση για την αξία του.

Ιστορική σταθερότητα: Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο χρυσός έχει διατηρήσει την αξία του ακόμη και σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Όταν το χρηματιστήριο ταλαντεύεται ή τα νομίσματα αυξομειώνονται, ο χρυσός γίνεται συχνά το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Απτό περιουσιακό στοιχείο: Σε αντίθεση με το Bitcoin το οποίο είναι ένα ψηφιακό στοιχείο, ο χρυσός είναι ένα απτό περιουσιακό στοιχείο. Μπορούμε να τον κρατήσουμε και να τον αποθηκεύσουμε. Αυτή η φυσική παρουσία από μόνη της, προσθέτει ένα επίπεδο άνεσης για όσους προτιμούν μια πιο πρακτική προσέγγιση στις επενδύσεις τους.

Μειονεκτήματα:

Περιορισμένη αλλά άγνωστη προσφορά: Γνωρίζουμε ότι ο χρυσός είναι ένα αρκετά σπάνιο μέταλλο, αλλά δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τα αποθέματα που υπάρχουν εκεί έξω. Μια ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι προηγουμένους μεγάλου κοιτάσματος χρυσού, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την τιμή του.

Κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς: Η διασφάλιση του χρυσού συνοδεύεται από το δικό της σύνολο δαπανών. Είτε επιλέξουμε μια θυρίδα είτε μια ασφαλή εγκατάσταση, τα έξοδα αποθήκευσης μπορεί να επιβαρύνουν τις αποδόσεις μας. Επιπλέον, όπως η αποθήκευση του χρυσού μπορεί να είναι αρκετά ακριβή, έτσι και η μεταφορά του μπορεί να κοστίσει αρκετά ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bitcoin ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων

Τώρα, ας στρέψουμε την προσοχή μας στο σχετικά νέο σε σχέση με τον χρυσό, Bitcoin, και ας δούμε τα συν και τα πλην του ψηφιακού νομίσματος.

Πλεονεκτήματα:

Αποκέντρωση: Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Bitcoin έγκειται στην αποκεντρωμένη φύση του. Λειτουργώντας σε ένα Blockchain, δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση ή θεσμό, προσφέροντας μια αίσθηση ανεξαρτησίας. Κανείς δεν μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει τη λειτουργία του ή να επηρεάσει τη προσφερόμενη ποσότητα.

Προσβασιμότητα: Οποιοσδήποτε με σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να αγοράσει και να ανταλλάξει Bitcoin, καθιστώντας το πιο προσιτό σε ένα παγκόσμιο κοινό. Αυτή ακριβώς η ευκολία, έχει συμβάλει στην ταχεία αύξηση της δημοτικότητάς του.

Δυνατότητα υψηλών αποδόσεων: Το Bitcoin έχει συγκεντρώσει την προσοχή για την αξιοσημείωτη μεταβλητότητα των τιμών του. Ενώ αυτό μπορεί να αποτελεί κίνδυνο, παρουσιάζει επίσης μια ευκαιρία για σημαντικές αποδόσεις για όσους είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης.

Μειονεκτήματα:

Αστάθεια: Ο ίδιος ακριβώς λόγος που κάνει το Bitcoin δελεαστικό για ορισμένους επενδυτές μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για άλλους. Οι γρήγορες και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες, ειδικά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το πως λειτουργεί ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων.

Ρυθμιστική αβεβαιότητα: Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους ρύθμισης και φορολόγησης του Bitcoin. Αυτή η αβεβαιότητα εισάγει ένα στοιχείο κινδύνου, καθώς οι ρυθμιστικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Βέβαια, τώρα με την έγκριση των Bitcoin Spot ETFs ίσως αρχίσει να αλλάζει όλο αυτό.

Τελικά, Χρυσός ή Bitcoin;

Ενώ το Bitcoin έχει σίγουρα κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια, η εγγενής αξία, η ιστορική σταθερότητα και η απτή παρουσία του χρυσού τον τοποθετούν ως ανώτερη επένδυση για το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο χρυσός υπερισχύει:

  1. Σε αντίθεση με το Bitcoin, ο χρυσός έχει διπλό ρόλο πέρα από την αποθήκευση αξίας. Οι εφαρμογές του σε διάφορους κλάδους του προσδίδουν μια θεμελιώδη αξία που δεν διαθέτει το Bitcoin.
  2. Ο χρυσός έχει αντέξει τις οικονομικές καταιγίδες εδώ και αιώνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του. Σε περιόδους αβεβαιότητας, η ύπαρξη μιας επένδυσης με αποδεδειγμένο ιστορικό γίνεται όλο και πιο ελκυστική.
  3. Τέλος, ο χρυσός κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων έχει δείξει πως λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο αφού μπορεί να κινείται ανοδικά όταν οι παραδοσιακές αγορές σημειώνουν μεγάλες πτώσεις.

Βέβαια, ο κόσμος των επενδύσεων αλλάζει συνεχώς και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις. Επιπλέον, όταν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μια επένδυση, είναι σημαντικό να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε περιουσιακού στοιχείου σύμφωνα πάντα με το επενδυτικό μας πλάνο.

Μπορεί προς το παρόν ο χρυσός να κατέχει τη πρώτη θέση, αλλά όσο ο κόσμος προχωράει με τη ψηφιακή μετάβαση σε πολλούς τομείς, το Bitcoin μπορεί να αποκτήσει ακόμα περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Ο χρόνος θα δείξει…

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: