Εκατόν πενήντα νεκροί από τη συντριβή του Airbus της Germanwings

Εκατόν πενήντα νεκροί από τη συντριβή του Airbus της Germanwings

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί δήλωσε πως «δεν υπάρχει ουδείς επιζών».

Τελευταία ενημέρωση: 18.16

Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή σήμερα στις νότιες γαλλικές Άλπεις ενός Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, σύμφωνα με το Παρίσι, σε μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες που έχει σημειωθεί στη Γαλλία.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Ο Βαλς επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί στο σημείο της τραγωδίας και «επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιζώντες».

 

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε πει ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Ισπανοί, Γερμανοί και «χωρίς αμφιβολία» Τούρκοι. Σύμφωνα με τη Germanwings, 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους 16 μαθητές, αλλά και δύο βρέφη.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης, είναι όλοι νεκροί», δήλωσε ένας χωροφύλακας από το Βερνέ, το οποίο είναι μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά επεσήμανε ότι: «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεχθούν τα θύματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι δύσκολη.

«Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτό έγινε στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) όταν πετούσε κοντά στη μικρή, γαλλική πόλη Μπαρσελονέτ.

Το αεροπλάνο κατέπεσε σε μια χιονισμένη, ορεινή περιοχή, στη οποία δεν έχουν πρόσβαση οχήματα, η οποία περιστοιχίζεται από βουνά με υψόμετρο 2.000 μέτρων. Τα συντρίμμια του Airbus εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του ελικοπτέρου που έκταση στην περιοχή και είναι διάσπαρτα σε μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Αλέν Βινταλί, «οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές» τη στιγμή του δυστυχήματος.

Μέσα στην ημέρα, όμως, οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει τις προσπάθειες των ερευνητών, των πυροσβεστών και των χωροφυλάκων που έχουν σταλεί στο σημείο. Από αέρος, πολλά ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής, όπως και πολεμικά αεροσκάφη.

«Πρόκειται για μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα μάθουμε όλες τις αιτίες και θα ενημερώσουμε φυσικά» τις ισπανικές και τις γερμανικές αρχές καθώς τις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ο Ολάντ, ενώ η γαλλική Εθνοσυνέλευση τήρησε ενός λεπτού σιγή.

«Είναι μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα πρέπει να μάθουμε όλες τις αιτίες», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Γερμανοί, Ισπανοί, καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι». Πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων, «αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βέβαιο».

Πρόκειται για την πρώτη συντριβή επιβατικού αεροπλάνου σε γαλλικό έδαφος μετά την καταστροφή του Κονκόρντ τον Ιούλιο του 2000 λίγο έξω από το Παρίσι.

Ο πρόεδρος Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, την οποία και διέκοψε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την επίσκεψή του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε «συγκλονισμένος» από το δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία». «Εργαζόμαστε στις έρευνες μαζί με τις γαλλικές και τις γερμανικές αρχές», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα «άλλα ραντεβού» της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Ραχόι. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο Γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι κατευθύνονται στον τόπο του δυστυχήματος.

«Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε όλους αυτούς που συγγενείς τους είναι μεταξύ των επιβατών ή των μελών του πληρώματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Εντοπίστηκε το πρώτο μαύρο κουτί

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης ότι βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί του Airbus Α320.

«Ένα μαύρο κουτί που βρήκαμε λίγες ώρες μετά τη συντριβή θα εξεταστεί αμέσως ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα», είπε ο Καζνέβ από το Σεν-λεζ- Αλπ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σημείο της συντριβής αποκλείστηκε το βράδυ της Τρίτης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα στην περιοχή.

H ανακοίνωση της εταιρείας για το ατύχημα

Επίσημη ανακοίνωση για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με τη συντριβή του αεροσκάφους της, τύπου Airbus A320, εξέδωσε η θυγατρική εταιρεία της Lufthansa, Germanwings. «Η Germanwings βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, σήμερα (24 Μαρτίου 2015) και γύρω στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της Germanwings ενεπλάκη σε περιστατικό, κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας.

»Πρόκειται για την προγραμματισμένη πτήση με αριθμό 4U 9525 από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ. Στη λίστα επιβατών της πτήσης 4U 9525 ήταν εγγεγραμμένοι 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. »Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η Germanwings πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες. Η Germanwings θα δημοσιεύει νέα ενημερωτικά δελτία όποτε υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες πληροφορίες. Παρακαλούμε όπως ενημερώνεστε για κάθε νεότερη πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας www.germanwings.com».

«Έχανε ύψος επί οκτώ λεπτά»

Η εταιρεία Germanwings ανακοίνωσε ότι το Airbus A320 που συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις σήμερα άρχισε να κατεβαίνει ένα λεπτό αφού έφτασε στο ύψος πορείας και συνέχισε να χάνει ύψος επί οκτώ λεπτά.

«Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings Τόμας Βίνκελμαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

Ο Βίνκελμαν πρόσθεσε ότι η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik χθες Δευτέρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Airbus A320 υποβλήθηκε σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

«Ένας έλεγχος τύπου C, δηλαδή μια εκτεταμένη επιθεώρηση, πραγματοποιήθηκε όπως προβλεπόταν το καλοκαίρι του 2013», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa.

Ο πιλότος του αεροπλάνου είχε «περισσότερα από δέκα χρόνια» εμπειρίας και «περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι μια ομάδα που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Lufthansa, της Airbus και της Germanwings κατευθύνεται προς το σημείο της συντριβής και υπογράμμισε ότι θα εξακριβώσει το συντομότερο δυνατό τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο Βίνκελμαν επεσήμανε ότι το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ με συνολικά 150 επιβαίνοντες, μετέφερε 67 Γερμανούς, σύμφωνα με τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες.

Διευκρίνισε όμως ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αλλάξει, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι προς το παρόν να δώσει πληροφορίες για την εθνικότητα άλλων επιβατών, όμως «θα το ξεκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο Βίνκελμαν εξήγησε ότι στις κρατήσεις των εισιτηρίων εμφανίζονται μόνο τα ονόματα και οι ημερομηνίες γέννησης των επιβατών, ενώ τα διαβατήριά τους δεν ελέγχθηκαν στην Ισπανία, καθώς επρόκειτο για μια πτήση εντός του χώρου Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο μιας ισπανικής πόλης, 16 Γερμανοί έφηβοι που είχαν περάσει μία εβδομάδα κοντά στη Βαρκελώνη μαζί με δύο καθηγητές τους στο πλαίσιο σχολικής ανταλλαγής είναι πιθανό να βρίσκονται μεταξύ των επιβατών.

«Δεκαέξι παιδιά και δύο καθηγητές ήταν εκεί εδώ και μία εβδομάδα. Είναι παιδιά που πηγαίνουν στην πρώτη λυκείου, ηλικίας περίπου 15 ετών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λίναρς ντελ Βάλες. «Έφυγαν σήμερα το πρωί», και «κάποιοι από τους καθηγητές τους εδώ γνωρίζουν την ώρα, τον αριθμό της πτήσης και το όνομα της εταιρείας», πρόσθεσε.

Τέλος, μεταξύ των 144 επιβατών ήταν και δύο βρέφη, επεσήμανε ο Βίνκελμαν.

Νωρίτερα, η μητρική εταιρεία Lufthansa, είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η πτήση με αριθμό 4U 9525 που πετούσε από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, κατέπεσε πάνω από τις Γαλλικές Άλπεις. Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus A320. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Η Lufthansa και η Germanwings εγκατέστησαν την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. Όλο το προσωπικό της Germanwings και της Lufthansa εκφράζει τη θλίψη του και οι σκέψεις τους και οι προσευχές τους στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο