Έκδοση ομολόγων σε δύο φάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Έκδοση ομολόγων σε δύο φάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στόχος να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δύο πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Σε δύο εκδόσεις ομολόγων, ενός δεκαετούς και ενός επταετούς, προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με ελληνικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Αθήνα θέλει να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δύο πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες, αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.

«Η χρονική στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη… θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές», ανέφερε ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

Η μία από τις εκδόσεις θα μπορούσε να είναι ένα δεκαετές ομόλογο ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη έκδοση θα έχει ωρίμανση επτά ετών ή και ακόμη μικρότερη, με στόχο την άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, και η Αθήνα ενδέχεται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την επομένη διετία.

«Έχουμε ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ και μπορούμε να καλύπτουμε τις πληρωμές μας τουλάχιστον για δύο χρόνια, έως τις αρχές του 2020. Αυτό σημαίνει ότι και χωρίς καμία έκδοση, καλύπτουμε τις ανάγκες μας», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.