Έκκληση του ΟΗΕ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Έκκληση του ΟΗΕ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Να αρθούν τα εμπόδια για την πρόσβαση στους 9,3 εκατομμύρια Σύρους που έχουν ανάγκη από βοήθεια ζητούν από κοινού οι υπηρεσίες του Οργανισμού.

9,3 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια δεν έχουν καμιά υποστήριξη. Αυτό δηλώνουν σήμερα αξιωματούχοι από πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ, απευθύνοντας κοινή έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να άρουν τα εμπόδια που τίθενται στη διανομή διεθνούς βοήθειας στη χώρα, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.

Το ένα τρίτο των εργοστασίων επεξεργασίας νερού της Συρίας δεν λειτουργούν πια, το 60% των κέντρων υγείας έχει καταστραφεί και 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση πολιορκίας ή δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής.

«Πολύ συχνά οι μαχητές αρνούνται κάθε ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που έχουν ανάγκη», αναφέρουν οι πέντε αξιωματούχοι -η Βάλερι Έιμος (Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων), ο Άντονι Λέικ (Unicef), ο Αντόνιο Γκουτέρες (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες), η Έρταριν Κάζιν (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα) και Μάργκαρετ Τσαν (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)- και ζητούν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς όρους σε όλα τα θύματα.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ζητούν να αρθούν οι πολιορκίες που έχουν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στους αμάχους, στις συνοικίες του Χαλεπιού, την παλιά πόλη της Χομς, τον καταυλισμό Γιαρμούκ, την ανατολική Γούτα, τη Μουανταμίγια, την Νουμπλ και τη Ζάρα.

Οι μάχες έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χαλέπι, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν πλέον ανάγκη από βοήθεια. Η πλειονότητα των δρόμων που οδηγούν στην πόλη έχουν αποκοπεί ή μπλοκαριστεί από διάφορες ένοπλες ομάδες και το Χαλέπι είναι περικυκλωμένο. Στην πόλη δεν υπάρχουν πλέον παρά 40 γιατροί για τους 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που παραμένουν εκεί, έναντι 2.000 γιατρών πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

«Ως ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές και να απαλύνουμε τον πόνο, ακόμα και βάζοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας στο πεδίο. Γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό. Για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα, αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή τη φριχτή σύγκρουση και όσοι έχουν επιρροή στις αντίπαλες πλευρές πρέπει να κάνουν περισσότερα», επισημαίνουν οι πέντε αξιωματούχοι.

«Αιχμές» της Δαμασκού προς τον ΟΗΕ
Η Δαμασκός κατηγόρησε σήμερα τον ΟΗΕ ότι «εμποδίζει» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές με την ονομασία Γενεύη 2, κι έχουν στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία.

«Ο ΟΗΕ και ο απεσταλμένος της Λάχνταρ Μπραχίμι, που είναι μεροληπτικός και όχι ένας ειλικρινής μεσολαβητής, εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2», δήλωσε ένας αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο κατηγόρησε επίσης τις χώρες «οι οποίες στέλνουν όπλα στους τρομοκράτες, υποστηρίζουν τα εγκλήματά τους και αρνούνται να ακούσουν τη φωνή των Σύρων μέσω της κάλπης ότι εμποδίζουν κάθε πολιτική λύση». Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε κάποιες χώρες, όμως η κατηγορία έμοιαζε να απευθύνεται κυρίως στις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία.

«Η απόφαση να διοργανωθούν προεδρικές εκλογές στη Συρία είναι μια κυρίαρχη απόφαση και καμία ξένη πλευρά δεν μπορεί να επέμβει σε αυτή. Οι δυτικές χώρες που απαιτούν δημοκρατία και ελευθερία θα έπρεπε να ακούσουν τη γνώμη των Σύρων», τόνισε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 3 Ιουνίου, παρά τον συνεχιζόμενο εμφύλιο στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Πάνω από 150.000 νεκροί μέσα σε τρία χρόνια πολέμου στη Συρία

Συρία: 5,5 εκατ. παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Εκλογές στις 3 Ιουνίου στη Συρία