Εκλογικό ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μέχρι την τελευταία στιγμή

Εκλογικό ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μέχρι την τελευταία στιγμή

Οι ανατροπές στις δημοσκοπήσεις, οι πιθανές συνεργασίες και η στρατηγική των κομμάτων στον δρόμο προς την κάλπη.

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, 17 μέρες πριν τις εκλογές.

Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει μειώσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά δημοσκόπηση δείχνει το κόμμα του Βαγγέλη Μειμαράκη να προηγείται. Έτσι, στη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (Mega), η Ν.Δ. λαμβάνει 25,3% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρ. Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,6%, η ΛΑΕ με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Στην ίδια δημοσκόπηση αποτυπώνεται σημαντική βελτίωση της εικόνας του κ. Ευ. Μεϊμαράκη και αντίστοιχη κατάρρευση της εικόνας του κ. Αλ. Τσίπρα, που διατηρεί το προβάδισμα στις προτιμήσεις των πολιτών, αλλά με βραχεία κεφαλή, 28,8% έναντι 27,1% που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης.

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν χθες ότι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις εκλογές εξελίσσεται σε ντέρμπι. Η δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO (Newsit) έδωσε πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντική μείωση της διαφοράς (23% έναντι 22,6% της Ν.Δ.).

Στη μία ποσοστιαία μονάδα μέτρησε τη διαφορά η δημοσκόπηση της PULSE (Action 24), δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ 26% έναντι 25% της Ν.Δ.

Το μήνυμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, υπέρ μετεκλογικών συνεργασιών, φαίνεται ότι έχει ληφθεί, σε κάποιο βαθμό, από την Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιμένει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας και να αποκλείει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Αντίθετα, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπαίνει στην ίδια μοίρα.

Χαρακτηριστικά στη δημοσκόπηση της GPO, στο ερώτημα «Από τις εκλογές θέλετε να προκύψει μια α) Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή β) Κυβέρνηση συνεργασίας», το 58,9% απαντά «Κυβέρνηση συνεργασίας» και το 36,9% απαντά «Αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Το 4,2% των πολιτών απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η Κουμουνδούρου αποκρούει τις αιτιάσεις ότι δεν επιθυμεί τις συνεργασίες και υπενθυμίζει πως αυτές είναι στην κουλτούρα της και εξ αυτού του λόγου η ηγεσία του κόμματος επισημαίνει πως ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξει αυτοδύναμος στις εκλογές θα επιδιώξει συνεργασία με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.Επικαλείται δε το παράδειγμα της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες με την επισήμανση ότι αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκυβερνήσει επί προγραμματικών αρχών και επί κοινών στόχων.

Από την πλευρά της ΝΔ ετοιμάζεται το «πακέτο» για την Οικονομία που θα εξαγγείλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από το βήμα της ΔΕΘ (στις 12 Σεπτεμβρίου), έχοντας ως απώτερο στόχο να φθάσει η ΝΔ στις κάλπες με μια καμπάνια προσδοκιών.

Κεντρικός στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσει μια «εκστρατεία ελπίδας» τις επόμενες ημέρες και στη βάση αυτή κινείται ήδη και ο προγραμματικός λόγος, με τον οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τις ομιλίες του ο Μεϊμαράκης.

Το μήνυμα ότι πρέπει η χώρα να περάσει «από την εθνική μελαγχολία στην εθνική αισιοδοξία» υπαγορεύεται από την εκτίμηση του γαλάζιου επιτελείου ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με την καταγγελία του αντιπάλου.