Η εκπαίδευση γίνεται παιχνίδι και σώζει ζωές

Η εκπαίδευση γίνεται παιχνίδι και σώζει ζωές

Η Δανάη Αντωνοπούλου μας συστήνει το Fire Safety Gaming.

Πληροφορίες ζωτικής σημασίας που αφορούν την ασφάλειά μας και το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι οποίες μέχρι σήμερα διακινούνταν υπό μορφή που τις έκανε να φαίνονται βαρετές, πλέον παρέχονται με έναν τρόπο εύληπτο και συνάμα διασκεδαστικό.

Ξεχάστε τα ερωτηματολόγια που απαντώνται μηχανικά ή τα σεμινάρια που πρέπει να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοί σας, τα οποία τους αποσπούν χρόνο από την παραγωγική διαδικασία. Εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσει κανείς τόμους, μέσα από ένα παιχνίδι του δίνονται σημαντικές οδηγίες και συμβουλές αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Βάσει νόμου εταιρείες που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων υποχρεούνται να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους σε θέματα πυρασφάλειας. Με δεδομένο ότι τα σεμινάρια μπορεί να είναι χρονοβόρα, το Fire Safety Gaming είναι ένα καινοτόμο  παιχνίδι  που απευθύνεται σε μεγάλου μεγέθους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαβεβαιώνοντάς τες ότι 15 λεπτά αρκούν για να ληφθούν σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να σώσουν ζωές. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απόκτηση κρατικής πιστοποίησης, η οποία θα αναγνωρίζει το educational gaming ως τον επίσημο τρόπο εκπαίδευσης προσωπικού (δηλαδή τη νέα γενιά του e-learning).

Η σκέψη για το educational gaming, γεννήθηκε στο μυαλό της Δανάης Αντωνοπούλου, Ιδρύτριας του Inspiring Career, από μια συζήτηση που είχε με έναν πελάτη. Προερχόμενη και η ίδια από μια οικογένεια που είναι ταγμένη στις υπηρεσίες της τεχνολογίας και του gaming, έκανε μια έρευνα και κατέληξε στο ότι υπήρχε χώρος για την εξέλιξη ενός project που θεωρείται καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μόνος φόβος ήταν η έλλειψη εξοικείωσης των χρηστών με την τεχνολογία, αλλά δεν στάθηκε ικανός να αλλάξει τα σχέδιά της. Ο Σωτήρης Γυφτόπουλος, developer και άμεσος συνεργάτης της Δανάης, ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να δώσει μορφή στην ιδέα. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι που να είναι ελκυστικό και να καλύπτει τις ανάγκες όσων παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Αρέσει πολύ στον κόσμο το γεγονός ότι στο παιχνίδι επιλέγουν χαρακτήρα και ότι έχει ζωηρά χρώματα».

Το προϊόν προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, διότι διαφορετικοί κίνδυνοι συντρέχουν στην περίπτωση ενός υπαλλήλου γραφείου και ενός υπαλλήλου που είναι στη γραμμή παραγωγής. Επιπρόσθετα, ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να βλέπει ποιοι υπάλληλοι το έχουν χρησιμοποιήσει και σε ποιο βαθμό. «Ο εργαζόμενος μπορεί να παίξει το παιχνίδι όχι μόνο εν ώρα εργασίας αλλά και από το σπίτι του. Είναι πολύ σημαντικό να μη νιώθει ότι κάνει αγγαρεία».

Η αγορά του Fire Safety Gaming γίνεται μια φορά για ένα χρόνο και μετά η έκδοση ανανεώνεται. Ήδη πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι η εφαρμογή του σε σχολεία και νοσοκομεία. Τέλη Μαρτίου θα λανσάρει στην αγορά και ένα δεύτερο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την προσωπική υγιεινή στο χώρο εργασίας. Ένα θέμα λεπτό ως προς τη διαχείρισή του, το οποίο θα πωλείται και υπό μορφή πακέτου με το παιχνίδι για την πυρασφάλεια.

«Στόχος μας είναι το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά αποτελεί ένα Test Drive, από το οποίο θα διδαχτούμε τι παραπάνω μπορούμε να προσφέρουμε.  Στο εξωτερικό εάν δεν πετύχεις με την πρώτη, έχεις χάσει. Η γνώμη μου είναι πως για να καταστεί μια νεοφυής επιχείρηση βιώσιμη, θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί για να βγει εκτός συνόρων και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να επιχειρήσει κανείς στην Ελλάδα και να επενδύσει τα χρήματά του. Πιστεύω στον Έλληνα και τη δημιουργικότητά του. Θέλει όμως προσπάθεια, επιμονή και βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό».

Η Inspiring Career ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με την αγορά της Βραζιλίας φιλοδοξώντας να κάνει το ντεπούτο της στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία, η οποία από τον Δεκέμβριο του 2014 ανήκει στο cluster του Corallia, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της με ίδια κεφάλαια και όπως τονίζει η κα Αντωνοπούλου σε μια χώρα που δεν γνωρίζει κανείς τι θα ξημερώσει δεν ρισκάρει να πάρει δάνειο από καμία τράπεζα. Σημειώνεται, πως η επωνυμία του παιχνιδιού αναμένεται να αλλάξει. Μέσω της διαδικασίας του crowdfunding, γραφίστες από όλο τον πλανήτη θα καταθέσουν υπό μορφή λογότυπου τη δική τους ιδέα  και θα γίνει η τελική επιλογή.