Έκρηξη 30% στο φυσικό αέριο, στα 270 ευρώ ανά Mwh – Εφιαλτική πρόβλεψη για πετρέλαιο

Έκρηξη 30% στο φυσικό αέριο, στα 270 ευρώ ανά Mwh – Εφιαλτική πρόβλεψη για πετρέλαιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιδείνωση που παρατηρείται στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία προκάλεσε μια σειρά από απειλές

Αύξηση 32% σημειώνει τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι προτίθεται να διακόψει τις τρέχουσες ροές μέσω του αγωγού Nord Stream.

Yπενθυμίζεται ότι η επιδείνωση που παρατηρείται στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία προκάλεσε μια σειρά από απειλές σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού αερίου ειδικά προς τη Γερμανία, ωστόσο, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 79%.

Ο Νόβακ, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις, είπε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες για πιθανή προβοκάτσια κατά του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο αγωγός Nord Stream, το μεγαλύτερο κανάλι εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Το 2021 προμήθευσε τη Γηραιά Ήπειρο με 59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – περίπου το 40% των εξαγωγών της χώρας προς την ήπειρο.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια υπήρξε βασικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες των μεγαλύτερων οικονομιών της ηπείρου να συμφωνήσουν για το πώς θα απαντήσουν στη ρωσική εισβολή. 

Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο διέκοψε το έργο του αγωγού Nord Stream 2, ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα μπορούσε να μειώσει τις ανάγκες εισαγωγών του μπλοκ από τη Ρωσία κατά σχεδόν 80% φέτος.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει πληροφορίες για μια πιθανή «προβοκάτσια» που σχεδιάζεται κατά του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, δήλωσε ο Νόβακ αργά τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Θέλω να προειδοποιήσω για αυτό εκ των προτέρων», φέρεται να είπε. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε».

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς διαπραγματεύονταν 18% υψηλότερα, στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 8:04 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Το πετρέλαιο θα φτάσει τα 300 δολ.

Η απόφαση της Δύσης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος σε δηλώσεις τους προσέθεσε πως η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι. 

Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο, είναι αδύνατο να αντικατασταθεί ο όγκος του ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά, θα χρειαστεί περισσότερο από ένας χρόνος, ενώ η απαγόρευσή του θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι απολύτως προφανές ότι η εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά. Η αύξηση των τιμών θα είναι απρόβλεπτη – περισσότερα από 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους, τους καταναλωτές, τι τους περιμένει και ότι οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων, στην ηλεκτρική ενέργεια, στη θέρμανση θα εκτοξευθούν στα ύψη. eΑυτό θα επηρεάσει άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής», πρόσθεσε ο Νόβακ. 

Ο Νόβακ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ευρώπη, η οποία καταναλώνει περίπου 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, εκ των οποίων η Ρωσία προμηθεύει περίπου 150 εκατομμύρια τόνους, ή το 30%.

Η Ρωσία προμηθεύει επίσης την ΕΕ με άλλους 80 εκατομμύρια τόνους πετρελαϊκών προϊόντων. «Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι η προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία σήμερα είναι η πιο ανταγωνιστική για την ευρωπαϊκή αγορά, δεδομένης της ανεπτυγμένης υποδομής πετρελαιαγωγών και της επιμελητείας των θαλάσσιων παραδόσεων», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.