Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές του ρυζιού λόγω ραγδαίας μείωσης της παραγωγής

Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές του ρυζιού λόγω ραγδαίας μείωσης της παραγωγής
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να σημειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023

Ραγδαία μείωση της παραγωγής ρυζιού διαπιστώνεται από την την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται απότομα για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – ιδιαίτερα στην Ασία-Ειρηνικό που καταναλώνουν το 90% της παγκόσμιας ποσότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Fitch Solutions, η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να σημειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023.

Και ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους για ένα από τα πιο καλλιεργημένα σιτηρά στον κόσμο εύλογα θα βλάψει τους μεγάλους εισαγωγείς.«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές του εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Charles Hart, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρει έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research με ημερομηνία 4 Απριλίου, οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024: Η τιμή του κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 17,30 $ ανά cwt έως το 2023 και θα μειωθεί στα 14,50 $ ανά cwt το 2024, σύμφωνα με την έκθεση (το cwt είναι μια μονάδα μέτρησης για ορισμένα προϊόντα όπως το ρύζι).

«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές του είναι σημαντική συνιστώσα του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά» λέει η FItch. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης, το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022/2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτό θα σήμαινε το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα ρυζιού από το 2003/2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές παρουσίασαν ελλείψεις 18,6 εκατομμυρίων τόνων, είπε η Fitch.

Προμήθειες 

Οι προμήθειες οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και στην κακοκαιρία  σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Πακιστάν. 

Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, Κίνα, επλήγησαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις στις επαρχίες Guangxi και Guangdong της χώρας, τους κύριους κόμβους παραγωγής ρυζιού της Κίνας, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence. 

Ομοίως, το Πακιστάν – το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού – είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% σε ετήσια βάση λόγω των πλημμυρών πέρυσι, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο ως «ακόμη χειρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόμενος».

Το έλλειμμα οφείλεται εν μέρει στην επιδείνωση της συγκομιδής στην ηπειρωτική Κίνα, που προκαλείται από την έντονη ζέστη και την ξηρασία, καθώς και τον αντίκτυπο των σοβαρών πλημμυρών στο Πακιστάν», επεσήμανε η Fitch Solutions.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: