«Έκρηξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα: Άνοδος 107% μόνο τον Μάιο

«Έκρηξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα: Άνοδος 107% μόνο τον Μάιο
Photo:

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εξακολουθεί και σημειώνει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, καθότι στο σύνολο του Μαΐου (εβδομάδα 18 έως 22) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και παραπάνω από τετραπλάσιος από την αρχή του 2020.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις συνεχίστηκαν από τον Απρίλιο, όταν ο κλάδος σημείωσε άλμα έξι ετών από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι 20% που σημείωνε τα προηγούμενα χρόνια.

Με την λήξη της καραντίνας οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν αυτόματα στο φυσικό δίκτυο των καταστημάτων, αλλά συνέχισαν να αγοράζουν online, δείχνοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό κανάλι.

Ωστόσο το διάστημα 18 έως 31 Μαΐου παρατηρείται μία επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού, που λογικά αποδίδεται στην λειτουργία και των εμπορικών κέντρων αλλά και στον σχετικά καλό καιρό που επικράτησε στη χώρα μας.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε μηνιαίως στην περίοδο της πανδημίας από τον GR.EC.A τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου με την συνεργασία των μηχανών σύγκρισης τιμών BestPrice & Skroutz και την ομάδα eMarket Intelligence της Convert Group. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 4.451 eshops με τα οποία συνεργάζεται το Skroutz και από 2.116 eshops με τα οποία συνεργάζεται το BestPrice.

Από την έρευνα έχουν εξαιρεθεί όλες οι κατηγορίες υπηρεσιών (όπως αεροπορικά εισιτήρια, μουσική, ταινίες, συνδρομές σε παιχνίδια) αλλά και η κατηγορία αγορών από online super markets και ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Με την 3η φάση αυτής της έρευνας ολοκληρώνονται και οι πρωτοβουλίες του GR.EC.A για την πανδημία, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο greekecommerce.gr/covid-19 αλλά σηματοδοτείται ταυτόχρονα και η λήξη της θητείας του 9μελούς ΔΣ του GRECA και της προέδρου του, Δρ. Κ. Φραϊδάκη.

Δείτε  ΕΔΩ τη συζήτηση για το e-commerce και τις τάσεις μέσα στη πανδημία, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.