«Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στο ορατό μέλλον»

«Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στο ορατό μέλλον»

Αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή οικονομία ο Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ, δηλώνει πως η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές δεν έχει επηρεάσει την ευρωζώνη.

«Η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής (forward guidance) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί μία σαφή ανακοίνωση που δηλώνει ότι η νομισματική πολιτική θα ασκείται με τρόπο, ώστε τα επιτόκια να παραμένουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα. Η μετάφραση είναι ότι για το ορατό μέλλον αποκλείονται οι αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Ο κ. Νοβότνι είπε πως η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές δεν είχε κάποια άμεση επίπτωση στην Ευρωζώνη έως τώρα, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να λεχθεί ότι αυτό θα ισχύσει και στο μέλλον.

«Το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα των πληθωριστικών προσδοκιών. Όσο οι προσδοκίες αυτές είναι σταθερές, η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής σηματοδοτεί στις αγορές ότι δεν πρέπει να αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων», είπε ακόμη ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η επόμενη σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Έρευνα του πρακτορείου Reuters μεταξύ 60 οικονομολόγων έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο τόσο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης όσο και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων -στο 0,5% και μηδέν, αντίστοιχα, σήμερα- τουλάχιστον έως το 2015.

Διαβάστε ακόμη: Βάιντμαν: «Μην βασίζεστε στην ΕΚΤ για την επίλυση των προβλημάτων σας»