EKT: Πράσινο φως (αλλά με επιφυλάξεις) στα σχέδια της Λέγκα για τα ιταλικά αποθέματα χρυσού

EKT: Πράσινο φως (αλλά με επιφυλάξεις) στα σχέδια της Λέγκα για τα ιταλικά αποθέματα χρυσού
Photo: pixabay.com

Αν και με επιφυλάξεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε τελικά το πράσινο φως σε νομοσχέδιο, που κατέθεσε η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το οποίο αναφέρει ρητά ότι τα αποθέματα χρυσού, που έχει στην κατοχή της η Τράπεζα της Ιταλίας ανήκουν στο κράτος και όχι στην κεντρική τράπεζα αυτή καθεαυτή.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, καταρτίστηκε από τον Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του κόμματος και πυροδότησε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, που πιστεύει ότι στόχους του κυβερνητικού συνασπισμού είναι να αποκτήσει τον έλεγχο των αποθεμάτων, ώστε να μπορεί να τα πουλήσει για να κλείσει «τρύπες» στα δημοσιονομικά της Ιταλίας.

Ο Μπόργκι αρνείται τις κατηγορίες αυτές, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι απλώς να ξεκαθαριστεί νομικά η ιδιοκτησία του χρυσού. Επισημαίνει δε ότι αυτό πρόκειται για ένα ζήτημα αρχής, το οποίο δεν απομακρύνει αλλά ευθυγραμμίζει τη χώρα με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ένωσης, στα οποία επίσης ισχύει κάτι τέτοιο.

Σε επίσημη γνώμη, που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ΕΚΤ και υπογράφει ο Μάριο Ντράγκι, επισημαίνεται ότι οι Συνθήκες της Ε.Ε. δεν χρησιμοποιούν την έννοια της ιδιοκτησίας όσον αφορά στα αποθέματα χρυσού, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο το ζήτημα της «αποκλειστικής κτήσης και διαχείρισης».

Υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να απαγορεύσει κανείς στην ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει με τα σχέδιά της. Ωστόσο η ΕΚΤ την καλεί πριν λάβει την όποια οριστική απόφαση να υπάρξει διαβούλευση με την Τράπεζα της Ιταλίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι «απολύτως σεβαστή» η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.