Η EKT προειδοποιεί με ασφυκτικά μέτρα την Ελλάδα

Η EKT προειδοποιεί με ασφυκτικά μέτρα την Ελλάδα

Η στάση της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

Μήνυμα στέλνουν στελέχη της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, για αυστηρά μέτρα περιορισμού της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και δη στο Δημόσιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg χθες, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, η ΕΚΤ προτίθεται να πει στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την ποσότητα κρατικού χρέους που διακρατούν εάν οι διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά της χώρας καταρρεύσουν.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που από το Νοέμβριο έχει αναλάβει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, είναι ανήσυχο πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι φορτωμένες με μη ρευστοποιήσιμα πάγια από μία κυβέρνηση που οδεύει προς τη χρεοκοπία. Οι δράσεις του διοικητικού συμβουλίου εξαρτώνται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ιδιωτικής φύσης του ζητήματος. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ προσανατολίζεται να επιβάλει ως επόπτης στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των έντοκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους, εάν σήμερα δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι κύριοι αγοραστές των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων που εκδίδει το ελληνικό κράτος, καθώς έχουν στην κατοχή τους περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ ο SSM την Τρίτη απέρριψε αίτημα της Αθήνας να αυξήσει το όριο κατά 5 δισ. ευρώ. Έντοκα αξίας 4,4 δισ. ευρώ λήγουν το Μάρτιο και 2,4 δισ. ευρώ λήγουν τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΚΤ αύξησε τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, εγκρίνοντας τη χρήση μικρότερου ποσού από τον ELA από αυτό που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Χθες πάντως, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη πως η στάση της ΕΚΤ συναρτάται με το τι θα συμβεί στο Eurogroup. O ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜs και πως οι εκροές βρίσκονται υπό απόλυτο έλεγχο.