ΕΚΤ: Στα 260 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο εποπτικό τέλος

ΕΚΤ: Στα 260 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο εποπτικό τέλος

Το 2015 θα οριστεί το ακριβές ποσό που θα καταβάλει κάθε τράπεζα - Αργή η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα λέει η Λαγκάρντ.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχέδιο κανονισμού σχετικά με τα εποπτικά τέλη που θα επιβάλει από το 2015 στις τράπεζες που θα εποπτεύει.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ που διέπει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η ΕΚΤ θα επιβάλλει ετήσιο εποπτικό τέλος στις άμεσα και τις έμμεσα εποπτευόμενες τράπεζες, προκειμένου να ανακτά τις εποπτικές δαπάνες τις οποίες πραγματοποιεί. Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ για το 2015.

Μολονότι το ακριβές ποσό που θα πληρώσει κάθε τράπεζα θα επιβεβαιωθεί εντός του επόμενου έτους, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση το ετήσιο τέλος το 2015 για μια άμεσα εποπτευόμενη τράπεζα θα διαμορφωθεί πιθανόν μεταξύ 150.000 ευρώ και 15 εκατ. ευρώ και η πλειονότητα των τραπεζών αυτής της κατηγορίας θα καταβάλει ποσό μεταξύ 0,7 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ.

Το 75% περίπου των μικρότερων, έμμεσα εποπτευόμενων τραπεζών, ενδέχεται να καταβάλουν ποσό μεταξύ 2.000 και 7.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες της κατηγορίας αυτής ενδέχεται να καταβάλουν τέλος ύψους 200.000 ευρώ περίπου.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα εποπτείας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Ο ΕΕΜ θα εποπτεύει άμεσα έως 130 ιδρύματα και θα συνεργάζεται με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την επίβλεψη των μικρότερων τραπεζών. Η διαδικασία διαβούλευσης ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει επτά εβδομάδες, έως τις 11 Ιουλίου 2014.

Εν τω μεταξύ, για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα μίλησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την κα. Λαγκάρντ, ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ αργός και παρεμποδίζεται σθεναρά από το λόμπι του κλάδου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες διακρατούν περισσότερα κεφάλαια τώρα από ό,τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν χρειάστηκε να στηριχθούν με χρήματα των φορολογουμένων.

«Τα κακά νέα είναι ότι η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή και το τέλος είναι ακόμη πολύ μακριά», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ σε ομιλία που έκανε στο Λονδίνο.

Αν και το έργο της τραπεζικής μεταρρύθμισης είναι σύνθετο, η πρόοδος καθυστερεί επίσης εξ αιτίας της «έντονης αντίστασης του κλάδου» και της κόπωσης που είναι πολύ πιθανό να επέλθει τώρα σε μία μακρά πορεία, δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Ένα μεγάλο κενό είναι ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα με τις τράπεζες που είναι “πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στην άποψη που υπάρχει στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις θα επέμβουν για να διασώσουν τις μεγαλύτερες τράπεζες και να αποφύγουν το χάος που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις εποπτικές Αρχές όλου του κόσμου να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για την εκκαθάριση μεγάλων τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μετά τη σκληρή εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η εμπιστοσύνη μεταξύ των εποπτικών Αρχών δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλη, καθώς ορισμένες χώρες συνεχίζουν να λαμβάνουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, ώστε να μη χρειάζεται η διάσωσή τους με χρήματα των φορολογουμένων. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB) ανησυχεί ότι τέτοια μέτρα, όπως τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις ξένες τράπεζες στην Αμερική, θα διασπάσουν τις αγορές κεφαλαίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Έτοιμος να λάβει έκτακτα μέτρα τον Ιούνιο ο Μάριο Ντράγκι

Λαγκάρντ: Υποτιμήσαμε τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής

«Μεγάλες οι θυσίες» της Ελλάδας, παραδέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ