Έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην Αττική- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην Αττική- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ, σε ορισμένες περιοχές, να υπάρχει ο κίνδυνος για χαλαζόπτωση ή και πλημμύρες.

300 κλήσεις έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοηθείας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Αττική. Οι περισσότερες κλήσεις έγιναν από περιοχές των Δυτικών προαστίων, το κέντρο της Αθήνας, το Γαλάτσι και το Μαρούσι.

Αποκαταστάθηκε, πριν από λίγο, η κυκλοφορία των οχημάτων και στη λεωφόρο Μεσογείων, η οποία είχε κλείσει λόγω της έντονης βροχόπτωσης, στην υπόγεια γέφυρα στην Κατεχάκη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους υπόλοιπους δρόμους που είχαν κλείσει. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς, στην Καζαντζόγλου, στη Μιχαλακοπούλου, στην Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι, καθώς και στη λεωφόρο Λαυρίου.

Στην εκκένωση δύο σταθμών του μετρό προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε το μεσημέρι την Αττική. Στο Νομισματοκοπείο, ο σταθμός έκλεισε λόγω των διακοπών ρεύματος, ενώ στην Πανόρμου υπήρξε συσσώρευση υδάτων και στις δύο αποβάθρες.

Βροχές και καταιγίδες πλήττουν εδώ και λίγη ώρα την Αττική. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προβλέψει με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν από το μεσημέρι. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, σύμφωνα με πρόσφατη μετεωρολογική πρόβλεψη, θα βρεθεί η Αττική με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους πιο έντονα ενώ, σε ορισμένες περιοχές, να υπάρχει ο κίνδυνος για χαλαζόπτωση ή και πλημμύρες.

Μάλιστα, οι δείκτες αστάθειας μαρτυρούν ότι οι καταιγίδες στην Αττική θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές ενώ από τις καταιγίδες θα πληγούν κυρίως οι περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και βορειότερα, μέχρι και τα βόρεια προάστια του νομού. Τα φαινόμενα στις ανατολικές ακτές της Αττικής θα είναι τοπικά ενώ στις πληγείσες περιοχές υπάρχει ενδεχόμενο για δυνατές τοπικές μπόρες αλλά δεν θα έχουν αντίστοιχη δυναμική με τις αντίστοιχες στα βόρεια του νομού.

Σημειώνεται ότι μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ιδιαίτερα από το μεσημέρι και έως το απόγευμα, θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττική. Από το Πυροσβεστικό Σώμα, ανακοινώθηκε μέσω Twitter, ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Αττική, η Υπηρεσία δέχθηκε μέχρι στιγμής 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας.

Η πρόγνωση του καιρού

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες, περιμένουμε την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 329 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 33 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βορειοδυτικές σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράλια και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή και ζητά από τα ΜΜΕ να μεταδώσουν το μήνυμα. Με μήνυμά της στο Twitter, αναφέρει: «Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Λεκανοπέδιο, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν να μετακινούνται στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών».

 

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ τονίζει:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μίας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως της Τροχαίας.