Έκτακτες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας μετά τη νέα έξαρση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων

Έκτακτες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας μετά τη νέα έξαρση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων
Ασθενοφόρο φθάνει στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα διενεργηθεί η εισαγγελική έρευνα για τις δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική σε Περιστέρι και Γλυφάδα, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε ασθενείς και προσωπικό. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της πανδημίας covid-19, με αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων και υψηλή θετικότητα, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας , όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητη πίεση καθώς αυξάνονται οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid στην επικράτεια αγγίζει το 79%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 100%. Τα ποσοστά ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται με Covid σε ΜΕΘ, στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, κυμαίνονται από 95,2 έως 96%.

Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη, αναφέρουν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι παρατηρείται μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.

“Είχαμε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των νοσηλειών. Δυστυχώς η σημερινή εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας, καθώς η πίεση στα Νοσοκομεία έχει αυξηθεί σημαντικά”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αποσυμφόρηση της κατάστασης προβλέπει σταδιακή επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την νοσηλεία ασθενών που θα παραπέμπονται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, αναφέρει ο κ. Κωτσιόπουλος. Ταυτόχρονα, προσθέτει, αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία ασθενών Covid.

Το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Η διαφύλαξη της κανονικής λειτουργίας των υγειονομικών δομών και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ covid και non covid περιστατικών, είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας , “σε αυτήν την φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού δεν έχουμε προβεί σε μείωση των χειρουργικών αιθουσών παρά την αύξηση των νοσηλευόμενων με Covid-19. Απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή ώστε να προστατευθεί η κανονική λειτουργία του ΕΣΥ και αυτό μπορεί να γίνει με την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και της αύξησης των εμβολιασμών στις περιοχές που πιέζονται τα Νοσοκομεία”. Ο ΓΓ καταλήγει ότι οι υγειονομικές δομές βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα να ακολουθήσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα σε περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δ, την χαλαρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και τις καιρικές συνθήκες, αφού ο κορονοϊός είναι πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ