Έκτακτη επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ σε ΕΤΕΑ – ΟΑΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ένεση ρευστότητας σώζει στο παρά πέντε 340.000 συντάξεις.

Στην καταβολή έκτακτης επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και 50 εκατ. ευρώ προς το ΕΤΕΑ προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία χορηγούνται 50 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για να καλυφθεί «μέρος του ελλείμματος του ΕΤΕΑ για το έτος 2014».

Στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών, από τον Ιούνιο του 2014 έχει επιβληθεί μείωση της τάξης του 5,2% στις συντάξεις, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα έπρεπε να επαναξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση του Ταμείου, κι αν υπήρχε έλλειμμα, να εφαρμοστεί νέα μείωση. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Ταμείο όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό -καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά και αποτελεί βασική μνημονιακή δέσμευση της χώρας- αλλά από το ΑΚΑΓΕ. Και συγκεκριμένα από την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ), που επιβλήθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 και κυμαίνεται από 3% έως 10%.

Αντίστοιχη απόφαση εκδόθηκε και για τον ΟΑΕΕ, μόνο που στην περίπτωση του ταμείου κύριας ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, τουλάχιστον ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Βάσει της απόφασης, στον ΟΑΕΕ θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του κλάδου σύνταξης του Οργανισμού για το 2014. Το κονδύλι θα αντληθεί από τον Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ.

Ήδη, ο ΟΑΕΕ έχει λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 320 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 9μηνο, καθώς έχει δαπανήσει 106,3%, ήτοι 1,170 δισ. ευρώ από τα 850 εκατ. που προβλέπονταν.

Έτσι ουσιαστικά διασώζονται την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή οι συντάξεις 340.000 ανθρώπων καθώς και τα δύο ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα καθώς ο ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς το ταμείο του ενώ είναι γνωστές και οι απώλειες στα αποθεματικά από το κούρεμα.