Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για πιθανή αύξηση του ELA

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για πιθανή αύξηση του ELA
SAMSUNG

Η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα εξεταστεί η πιθανότητα αύξησης της χρηματοδότησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές, τη στιγμή που η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΚΤ αύξησε την Τετάρτη κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το πλαφόν τη χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι έθεσαν θέμα κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών

Το βράδυ της Πέμπτης στέλεχος της ΤτΕ διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν  σύμφωνα με τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA. Oι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο