Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και αύριο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και αύριο
Κεραυνοί στον ουρανό από την έντονη κακοκαιρία στο νησί Σκόπελο στις Σποράδες, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Έντονα τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν και τις Σποράδες με βροχόπτωση αέρα και χαλάζι κατά τόπους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεάσει η κακοκαιρία- Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού- Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο από σήμερα μέχρι και την Τρίτη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία, ενω απο τη νύχτα και τις πρωινές ώρες της Τρίτης (29-09-2020) τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Βελτίωση αναμένεται απο Τετάρτη (30-09-2020).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-09-2020

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία θα είναι ισχυρές. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, γρήγορα στα κεντρικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά, όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη τα φαινόμενα στη Θράκη είναι πιθανό να ενταθούν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιόνιου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες, οι οποίες στην ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση αναμένεται μετά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως στα δυτικά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και τοπικά στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νότια αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη πιθανόν να ενταθούν .
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 ως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για αύριο, Τρίτη, 29-09-2020

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Τετάρτη 30-09-2020 και Πέμπτη 01-10-2020

Προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, την Πέμπτη δυτικοί βορειοδυτικοί με περαιτέρω εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.