Έκθεση Αυτοκινήτου Ντιτρόιτ: ένα ιδανικό μέρος για κατασκοπεία

Έκθεση Αυτοκινήτου Ντιτρόιτ: ένα ιδανικό μέρος για κατασκοπεία

Μηχανικοί και σχεδιαστές κυριολεκτικά σέρνονται κάτω από τα αυτοκίνητα των ανταγωνιστών για να αντλήσουν πληροφορίες.

Της Βίκυ Έλμερ

Κάθε χρόνο για λίγες μέρες σχεδιαστές, μηχανικοί και στελέχη των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου γίνονται κατάσκοποι συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τους ανταγωνιστές τους.

Όταν στελέχη της Mercedes-Benz αποκάλυψαν τα νέα πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ την εβδομάδα που πέρασε, εκατοντάδες δημοσιογράφοι πήραν φωτογραφίες και κατέγραψαν τις δηλώσεις και τις λεπτομέρειες. Το ίδιο όμως έκαναν και δεκάδες ανταγωνιστές οι οποίοι θέλουν να κατανοήσουν σε βάθος το στυλ και την ουσία των νέων μοντέλων της Mercedes.

Για λίγες μέρες κάθε χρόνο, ο καθένας μπορεί να γίνει κατάσκοπος. Σχεδιαστές, μηχανικοί και στελέχη των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου γίνονται κατάσκοποι συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τους ανταγωνιστές τους – μια φορά το χρόνο.

1/6
Photo:

Διαβάστε ακόμη: Βίντεο: Το νέο Concept Car της Toyota θυμίζει μαχητικό

«Το κάνουμε για επαγγελματικούς λόγους, καθώς κι επειδή έχει πλάκα», είπε ένας διευθυντής της BMW που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι «αν δεν ήταν σε κοινή θέα θα θεωρείτο κατασκοπεία».

Η παρατήρηση των μοντέλων και πρωτοτύπων των ανταγωνιστών είναι συνήθης πρακτική στις εκθέσεις αυτοκινήτου παγκοσμίως, λέει ο Σάργουαντ Σινγκ, συνεργάτης της Frost & Sullivan, μιας ερευνητικής και συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο. Μια φορά είδε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, Μάρτιν Ουίντερκορν, μαζί με μια μικρή συνοδεία στην έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, να ανοίγουν τις πόρτες και να μετρούν τις διαστάσεις των μοντέλων αυτοκινήτων των ανταγωνιστών τους. Ο Ουίντερκορν έλεγε στον επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της εταιρείας τις λεπτομέρειες που ανακάλυπτε, λέει ο Σινγκ.

Πολλά από τα ανώτερα στελέχη εστιάζουν στις μικρές λεπτομέρειες, όπως το φινίρισμα στο εσωτερικό και την κεντρική κονσόλα. «Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που προκαλούν έκπληξη», λέει ο Τόνι Σέρβον, στέλεχος και αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας της Volkswagen. Ο Σέρβον, που έχει εργαστεί και στη General Motors, θυμάται τον αντιπρόεδρο της GM Ρόμπερτ Λουτζ να «χτενίζει» ένα Audi πριν από πολλά χρόνια και να θαυμάζει την τελειότητα και την ποιότητα κατασκευής.

Διαβάστε ακόμη: Απάτη υπέρ της Volkswagen για το «αυτοκίνητο της χρονιάς»

Τα ανώτερα στελέχη, φυσικά, έχουν μαζί τους και συνοδεία, οπότε γίνεται εμφανές όταν επισκέπτονται αμάξια ανταγωνιστών τους. Οι σχεδιαστές μπορούν να λειτουργήσουν πιο αθόρυβα μόνοι τους.

Στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ την περασμένη εβδομάδα όλοι αυτοί οι κατάσκοποι έκαναν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων για να πάρουν φωτογραφίες των νέων μοντέλων. Ορισμένοι κρατούσαν και σημειώσεις.

«Δε το θεωρούμε κατασκοπεία. Είναι έρευνα», λέει ο Γκρεγκ Σρέντερ, αναλυτής του Κέντρου Έρευνας Αυτοκινήτου στο Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν. Η κορύφωση της έκθεσης θα είναι την προσεχή Τετάρτη όταν θα παρουσιαστούν τα νέα μοντέλα. Οι μηχανικοί «σχεδόν σέρνονται κάτω από τα αυτοκίνητα» για να δουν τις βελτιώσεις, λέει ο Σρέντερ.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο Mini John Cooper Works concept

Βέβαια η βιομηχανική κατασκοπεία μπορεί να υπερβεί και τα όρια. Ένας κατασκευαστικός σύμβουλος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για συνωμοσία γιατί φέρεται να έκλεψε εμπορικά μυστικά από την DuPont και να τα πούλησε σε μια κινέζικη εταιρεία έναντι 29 εκατομμυρίων δολαρίων. Η παράνομη κατασκοπεία και η κλοπή εμπορικών μυστικών κοστίζει στις ΗΠΑ 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το FBI. Όμως αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί στις εμπορικές εκθέσεις όπου τα προϊόντα είναι προς παρουσίαση στο κοινό.

Όσοι θέλουν μια πιο αναλυτική μελέτη για μοντέλα ανταγωνιστών μπορούν να επικοινωνήσουν με την Midway Group η οποία παρέχει για μελέτη αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων όπως Ferrari και Mercedes σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για λίγες μέρες κάθε μήνα. Ορισμένες εταιρείες αγοράζουν αυτοκίνητα ανταγωνιστών και άλλες τα νοικιάζουν. «Τα παραδίδουμε στις εταιρείες στο χώρο που μας υποδεικνύουν», λέει ο Ντέιβιντ Σμιθ, αντιπρόεδρος της Midway ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση του Ντιτρόιτ.

Η General Motors έχει μια ομάδα η οποία χρησιμοποιεί τρισδιάστατους σαρωτές για να εντοπίσει τα θετικά και τα αρνητικά στα αμάξια των ανταγωνιστών. Η ομάδα αυτή διαλύει στην κυριολεξία τα αμάξια για να δει τους λόγους που οδήγησαν έναν κατασκευαστή να ανακαλέσει ένα μοντέλο, ή πως κατασκευάστηκαν και βελτιώθηκαν τα νέα εξαρτήματα.

Αυτή η μορφή μελέτης όμως απαιτεί πολυήμερη απασχόληση και δε μπορεί να γίνει με μια βόλτα σε έκθεση αυτοκινήτου.