Έκθεση – κόλαφος της Κομισιόν για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα

Έκθεση –  κόλαφος της Κομισιόν για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό το ΑΕΠ.

«Γκρίζα ήπειρος» χαρακτηρίζεται η Ευρώπη σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων. Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής, καταγράφεται η ανάγκη δραστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, αφού παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό το ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, την ώρα που η χώρα μας με δαπάνες 16,2% του ΑΕΠ το 2013, κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με τις συνταξιοδοτικές δαπάνες να εκτιμώνται σε 14,3% του ΑΕΠ το 2060. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς όμως αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον.

Η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει επίσης πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα δουν τον πληθυσμό τους έως το 2060 να μειώνεται, αφού θα καταγραφεί συρρίκνωση 23%. Την ίδια ώρα, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα αυξηθούν κατά περίπου μισό εκατομμύριο άτομα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.