Έκθεση Μάλερ: Σκηνές από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ- Πώς αντιδρούν οι Δημοκρατικοί

Ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγυρίζει καθώς η έκθεση Μέλερ δόθηκε στη δημοσιότητα και δεν φαίνεται να προκύπτει ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, που βασίστηκε σε δεκάδες καταθέσεις, σημειώσεις και επικοινωνίες, δίνει μια εικόνα του τι συνέβαινε στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Μερικές από τις σκηνές που περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση είναι οι εξής:

Μια τεταμένη συνομιλία

Ο προσωπάρχης Τζον Κέλι αναφέρθηκε σε μια «τεταμένη» συνάντηση στον Λευκό Οίκο, το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2018, όταν προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και του συμβούλου Ντον ΜακΓκαν. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο ΜακΓκαν είχε φτάσει στα πρόθυρα της παραίτησης, όταν ο Τραμπ του ζήτησε να «ξεφορτωθεί» τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. Ο πρόεδρος είχε θυμώσει επειδή οι εφημερίδες New York Times και Washington Post έγραψαν ρεπορτάζ σχετικά με την άρνηση του ΜακΓκαν να απολύσει τον Μάλερ.

«Δεν είπα ποτέ να απολύσει τον Μάλερ», ξεκίνησε ο Τραμπ τη συζήτηση, όπως την μετέφερε στον Μάλερ ο ΜακΓκαν. «Ποτέ δεν είπα «απόλυση». Αυτή η ιστορία δεν είναι σωστή. Πρέπει να τη διορθώσεις. Είσαι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου».

Ο ΜακΓκαν αρνήθηκε, τονίζοντας ότι το άρθρο της NYT ήταν ακριβές.

«Είπα τη λέξη απόλυση;» επέμεινε ο Τραμπ. «Αυτό που είπατε είναι: Πάρε τον Ροντ (Ροζενστάιν, υφυπουργός Δικαιοσύνης), πες στον Ροντ ότι ο Μάλερ έχει σύγκρουση συμφερόντων και δεν μπορεί να είναι ειδικός εισαγγελέας», του απάντησε ο ΜακΓκαν. «Ποτέ δεν το είπα αυτό», επέμεινε ο πρόεδρος.

Η ιστορία με τη Ρωσία τελείωσε

Το 2017, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Τραμπ γευμάτισε με τον τότε κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι και σύμμαχό του από την προεκλογική περίοδο, Κρις Κρίστι. Ο Τραμπ είπε στον Κρίστι ότι η απόλυση του Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας, θα έλυνε το πρόβλημα.

«Τώρα που απολύσαμε τον Φλιν, η ιστορία με τη Ρωσία τελείωσε», σχολίασε, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης. Ο Κρίστι γέλασε και προέβλεψε ότι έναν χρόνο μετά, θα συζητιέται ακόμη το θέμα της Ρωσίας και της ανάμιξής της στις εκλογές. «Αυτό ήταν το πρόβλημα. Απέλυσα τον Φλιν. Τελείωσε», επέμεινε ο Τραμπ.

Ο Κρίστι, πρώην γενικός εισαγγελέας και ο ίδιος, τον προέτρεψε να μην συζητά την έρευνα, ακόμη και αν είναι ενοχλημένος, και είπε ότι η υπόθεση του Φλιν θα τον κυνηγά για πολύ καιρό. «Σαν τσίχλα που σου κολλάει στη σόλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επιστολή παραίτησης του Σέσιονς

Μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία στο Τελ Αβίβ, τον Μάιο του 2017, ο Τραμπ έβγαλε από την τσέπη του την επιστολή παραίτησης που είχε γραφτεί δύο ημέρες νωρίτερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Ο πρόεδρος έδειξε την επιστολή σε υψηλόβαθμους συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένης και της Χόουπ Χικς που αφηγήθηκε το περιστατικό στον Μάλερ.

Η επιστολή αυτή ανησυχούσε ήδη τους συμβούλους του Τραμπ. Ο Σέσιονς την είχε υποβάλει στον πρόεδρο την προηγούμενη ημέρα, όμως τελικά οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνει ο υπουργός στη θέση του.

Ο Στιβ Μπάνον, ο τότε επικεφαλής της στρατηγικής του Λευκού Οίκου και ο προσωπάρχης Ρινς Πρίμπους ανησυχούσαν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε την επιστολή αυτή για να ασκήσει πιέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι, αποφάσισαν να την πάρουν πίσω. Ο πρόεδρος κρατάει το υπουργείο «από τον λαιμό», είχε πει χαρακτηριστικά ο Πρίμπους.

Όμως, όταν ο προσωπάρχης πήγε στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, και του ζήτησε να την παραδώσει, ο πρόεδρος επέμενε ότι δεν την είχε μαζί του. Ισχυριζόταν ότι είχε μείνει κάπου στον Λευκό Οίκο. Πέρασαν δέκα ημέρες- τρεις μετά την επιστροφή στην Ουάσιγκτον- για να παραδώσει τελικά ο Τραμπ την επιστολή.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταθέσει ο ειδικός εισαγγελέας στο Κογκρέσο, θα επιδόσουν κλήτευση για να τους δοθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσής του

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέραλντ Νάντλερ, ανακοίνωσε απόψε ότι θα εκδώσει κλήτευση προκειμένου να του επιδοθεί η πλήρης αναφορά του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ αλλά και το υποστηρικτικό υλικό που συγκέντρωσε κατά την έρευνά του για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε επιστολή του, ο Νάντλερ ζητά επίσης από τον Μάλερ να καταθέσει στην Επιτροπή το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τις 23 Μαΐου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Ακόμη και στη μη πλήρη μορφή της, η έκθεση Μάλερ παρουσιάζει ανησυχητικές αποδείξεις που δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Τώρα, επαφίεται στο Κογκρέσο να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Νάντλερ, η έκθεση δείχνει ότι ο Μάλερ επέλεξε να μην ασκήσει διώξεις εν μέρει επειδή η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης θέλει να μην διώκεται ένας εν ενεργεία πρόεδρος.

Εξάλλου, οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, η Νάνσι Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ, σε κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι η έκθεση του Μάλερ υπονομεύει τον ισχυρισμό του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρακώλυσε τη δικαιοσύνη. «Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ του τι λέει ο υπουργός Μπαρ για την παρακώλυση και τις λέει ο ειδικός εισαγγελέας Μάλερ. Καθώς συνεχίζουμε τη μελέτη της έκθεσης, ένα πράγμα είναι σαφές: ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ παρουσίασε ένα συμπέρασμα, ότι ο πρόεδρος δεν παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη, ενώ η έκθεση του Μάλερ φαίνεται να υπονομεύει αυτό το εύρημα», πρόσθεσαν.

Δείτε ακόμη: Ο Ντόναλντ Τραμπ πίστευε ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα θα σήμαινε «το τέλος της προεδρίας του»

Σχετικά άρθρα