Εκτίμηση – «σοκ» του Βαρουφάκη για 15% ύφεση στην ελληνική οικονομία

Εκτίμηση – «σοκ» του Βαρουφάκη για 15% ύφεση στην ελληνική οικονομία
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στη σημερινή ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομία, εκτίμησε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία για το 2020 θα φτάσει το 15% – 16%.

Ανέφερε ότι ήταν από τους πρώτους που έκανε εκτίμηση για 10% μείωση του ΑΕΠ στις αρχές της καραντίνας, και αν και στην αρχή λοιδορίθηκε, πολλοί «αναλυτές μετά αναφέρθηκαν σε αυτό το σενάριο».

Όπως σημείωσε στο καλύτερο σενάριο, αυτό της μη λιτότητας για το 2021, η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 5%, ανεβάζοντας το ΑΕΠ στα 170 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ανάκαμψη αυτή δεν θα ξεπεράσει το 2% με πολιτικές λιτότητας που υιοθετεί η Ε.Ε.

«Για τα επόμενα 8 με 9 χρόνια αντιμετωπίζουμε δημοσιονομικό κενό κατ’ ελάχιστον των 60 δισ. ευρώ. Για αυτό είχε σημασία να υπάρξει ευρωομόλογο για αναδιάρθρωση έμμεση του ελληνικού χρέους, ώστε να περάσει στην Ευρωζώνη η αύξηση του χρέους» ανέφερε.

Χαρακτήρισε επίσης το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ευρωζώνης ως φύλλο συκής και τόνισε ότι είτε θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή θα πάμε σε πέμπτο Μνημόνιο.