Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβυή

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβυή

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα. Οι δυτικές χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί σε σφοδρές μάχες στην Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, στις οποίες ενεπλάκησαν μαχητικά αεροσκάφη και εβλήθησαν ρουκέτες, ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Στις μάχες αυτές αναμετρώνται ειδικές δυνάμεις των κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστές μαχητές, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Οι μάχες στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αλλά και ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη, ωθούν το κράτος ακόμη πιο βαθιά στο χάος. Οι βιαιότητες των τελευταίων εβδομάδων θεωρούνται οι χειρότερες μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 που είχε οδηγήσει στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

«Έχουμε παραλάβει 30 σορούς μέχρι τώρα», είπε μια ιατρική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βεγγάζης.

Καναδάς και Γαλλία αποσύρουν διπλωμάτες και πολίτες
Ο Καναδάς αποσύρει προσωρινά τους διπλωμάτες του από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, ενώ η Πορτογαλία αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της και να απομακρύνει τους πολίτες της.

«Εξαιτίας των επιχειρησιακών προκλήσεων, περιλαμβανομένου του ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας στην Τρίπολη, εγκρίναμε την προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων του γραφείου μας στην Τρίπολη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ.

Λίγο νωρίτερα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απομακρύνει του πολίτες της από τη Λιβύη καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες με αιματηρές συγκρούσεις να μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Εξάλλου οι ΗΠΑ, η πρεσβεία των οποίων βρίσκεται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης, απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό το Σάββατο.

Παράλληλα, οι Φιλιππίνες, η Ολλανδία και η Αυστρία προετοιμάζονται σήμερα να εκκενώσουν το διπλωματικό τους προσωπικό, ενώ ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των πρεσβειών τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες στη Τρίπολη

Εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη της Λιβύης