Εκτός της λίστας αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ η ΕΑΒ

Εκτός της λίστας αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ η ΕΑΒ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ), o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης (Α) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (Δ) συνομιλούν στην ολομέλεια της Βουλής , Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. Πραγματοποιείται στην ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψήφιση τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο μεταξύ των οποίων αυτή απαγορεύει σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Τι αναμένεται να περιλάβει το νομοσχέδιο με τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Χωρίς την συμπερίληψη της ΕΑΒ στη λίστα των προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, που θα μεταφερθούν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, παρέλαβαν το προσχέδιο του εφαρμοστικού νομοσχεδίου οι θεσμοί.

Το θέμα είχε απασχολήσει την προηγούμενη εβδομάδα κουαρτέτο και κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από την Αθήνα με το θέμα ανοιχτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι θεσμοί δεν έχουν δώσει  ακόμη την έγκρισή τους για την εξαίρεση της ΕΑΒ από τις προς μεταφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και αποδίδουν την απάλειψή της από τη λίστα σε πιέσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. Το κατά πόσο η εξαίρεση της ΕΑΒ θα είναι  οριστική μένει να αποδειχθεί, με το τελικό κείμενο του  νομοσχεδίου, η κατάθεση του  οποίου μεταφέρεται τελικά για την Παρασκευή.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να δείξουν μία σχετική ευελιξία σε σχέση με την καταβολή της υποδόσης, μόνο όμως εάν πειστούν ότι υπάρχει πραγματική διάθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε όλα τα προαπαιτούμενα.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως εάν το μεγαλύτερο μέρος των 15 προαπαιτουμένων υλοποιηθεί, τότε μπορεί να εκταμιεύσουν τα χρήματα, δεχόμενοι μία μικρή καθυστέρηση για ένα ή δύο ορόσημα. Όμως, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι ακόμη μεγάλη, αφού υπάρχει σειρά προαπαιτούμενων που δεν απαιτεί νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά μόνο διοικητικές αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει.

Ενδεικτικά, πηγές των δανειστών αναφέρουν τον ορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ, τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, τη ρύθμιση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και την «καυτή πατάτα» της αλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: Στο νέο υπερταμείο περνούν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Αττικό Μετρό