Εκτόξευση για τις μετοχές της Fiat-Chrysler μετά το deal των 6,2 δισ. ευρώ

Εκτόξευση για τις μετοχές της Fiat-Chrysler μετά το deal των 6,2 δισ. ευρώ
epa06473651 (FILE) - A company logo at a Fiat car presented at the Brussels Motor Show in Brussels, Belgium, 16 January 2017. FCA, Fiat Chrysler Automobiles, on 25 January 2018 released their full year 2017 and fourth quarter results, saying FCA had annual record results with adjusted EBIT up 16 per cent to 7,1 billion euro, and adjusted net profit up 50 per cent to 3,8 billion euro. FCA also said all company segments enjoyed a continued profitability and a year-over-year improvement. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μετοχές του ιταλο-αμερικανικού κολοσσού απογειώθηκαν στον απόηχο της ανακοίνωσης της πώλησης της Magneti Marell. 

Η Fiat Chrysler Automobiles NV συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων υψηλής τεχνολογίας Magneti Marelli στην Calsonic Kansei της KKR & Co, σε μια συμφωνία ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη μείζονα συμφωνία για τον ιταλο-αμερικανικό κατασκευαστή αυτοκινήτων υπό την ηγεσία του νέου διευθύνοντος συμβούλου Mike Manley.

Ο Beda Bolzenius, διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής Calsonic Kansei, θα ηγηθεί της νέας εταιρικής οντότητας που θα ονομάζεται Magneti Marelli CK Holdings και θα έχει έδρα στην Ιαπωνία. Η εταιρεία θα παρέχει εξαρτήματα στη Fiat Chrysler μέσω μιας πολυετούς συμφωνίας και θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της στην Ιταλία με έδρα στο Μιλάνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα.

Η τιμή της μετοχής της Fiat Chrysler εκτοξεύθηκε ακόμα και κατά 7,2% στο Μιλάνο. Η τιμή πώλησης χθες ήταν πάνω από 1 δισ. δολάρια υψηλότερη από τη μέση αποτίμηση των αναλυτών για την εταιρεία, όπως ανέφερε σε σημείωμά της η Mediobanca.

Η συμφωνία, όπως σημείωσε το Bloomberg News την Κυριακή, δημιουργεί έναν κατασκευαστή ανταλλακτικών αυτοκινήτου με ετήσια έσοδα άνω των 17 δισ. δολαρίων και περίπου 65.000 εργαζομένους από το Τόκιο ως το Μιλάνο.

Η πώληση είναι ένα ορόσημο για τον Manley, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της Fiat Chrysler μερικές μέρες πριν τον θάνατο του προκατόχου του, Sergio Marchionne, τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη συμφωνία εξαγοράς & συγχώνευσης που επιβλέπεται από τον πρόεδρο John Elkann ύστερα από την απώλεια του αποκαλούμενου «μαέστρου» των συμφωνιών.

Ο Marchionne, ο οποίος αρχικά προέκρινε τον διαχωρισμό του τμήματος μέσω της διανομής μετοχών στους επενδυτές, είχε πει ότι η Fiat θα ήταν ανοιχτή σε ένα άλλο σενάριο «εάν προέκυπτε μια γενναιόδωρη …επιταγή».

Τελικά, η Fiat Chrysler επέλεξε να πουλήσει τη Magneti Marelli αντί να την εισάγει στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά. Οι εμπορικές διενέξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και οι προειδοποιήσεις σχετικά με τα κέρδη που εξέδωσαν κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές είναι παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση του κλίματος.

«Η συμφωνία αναγνωρίζει πλήρως την στρατηγική αξία της Magneti Marelli και είναι άλλο ένα κρίσιμο βήμα στην αδιάκοπη εστίασή μας στη δημιουργία αξίας» είπε ο Manley στην ανακοίνωση.

Ο Elkann, επικεφαλής της εταιρείας της οικογένειας Agnelli που ελέγχει τη Fiat Chrysler, ενεπλάκη προσωπικά στις συζητήσεις ύστερα από τον ξαφνικό θάνατο του Marchionne, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Δείτε ακόμη: Τα σχέδια της Ferrari για να στεφθεί πρωταθλήτρια στην αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων