Μνημόνιο κατανόησης OOΣΑ – Ελλάδας για την ίδρυση κέντρου στην Κρήτη  

Μνημόνιο κατανόησης OOΣΑ – Ελλάδας για την ίδρυση κέντρου στην Κρήτη  
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο Συνέδριο, που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, στο Λονδίνο τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022. Η προβολή της Ελλάδος ως ενός εκ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών παγκοσμίως και ειδικότερα οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, που διανοίγονται στην χώρα μας αποτελούν το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο, που οργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, το πρώτο, που πραγματοποιείται διά ζώσης από την εποχή της πανδημίας. Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Κάρολο Γ'. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη υπογράφουν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο γ.γ. του ΟΟΣΑ

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann). Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίξουν ενεργά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η συνεργασία τους επισφραγίστηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό (“ International Crete Conference for Dialogue on Population”), το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε πως το Κέντρο Πληθυσμού του ΟΟΣΑ στην Κρήτη θα αξιοποιήσει και θα προωθήσει τις γνώσεις του Οργανισμού σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού και τη σύνδεσή του με την οικονομική ανάπτυξη. Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σπουδαιότητα του Κέντρου, ο Ματίας Κόρμαν τόνισε πως θα χρησιμεύσει ως κόμβος για την ανάπτυξη ικανοτήτων, μάθησης και πολιτικού διαλόγου. Ειδικότερα, σκιαγράφησε πως οι δραστηριότητές του θα βασιστούν σε δύο πυλώνες: Το Ψηφιακό Παρατηρητήριο Δυναμικής Πληθυσμού, το οποίο θα παρακολουθεί τη μεταβαλλόμενη σύνθεση και κατανομή των πληθυσμών του κόσμου και Το Ετήσιο Συνέδριο Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό, που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στις προκλήσεις του δημογραφικού, αναφέροντας ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμώντας μάλιστα πως θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, διέβλεψε πως οι περισσότερες οικονομίες μεσαίου εισοδήματος και οι λιγότερο ανεπτυγμένες θα δουν τον πληθυσμό τους σε παραγωγική ηλικία να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες.

Μίλησε, ακόμα, για τη διάσταση της μετανάστευσης στην οικονομία. «Η μετανάστευση, εάν γίνει σωστή διαχείριση, μπορεί να είναι επωφελής για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των μεταναστών. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές απ’ ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα» ανέφερε.

Το νήμα της πρωτοβουλίας αυτής ξετύλιξε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Πριν από ενάμιση χρόνο, κατά την επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία θεματικού Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη μελέτη της σχέσης πληθυσμού και οικονομίας. Μου ανατέθηκε η ευθύνη να συντονίσω τα αρμόδια υπουργεία στις προσπάθειές τους για την εκπλήρωση αυτού του έργου», είπε ο Π. Πικραμμένος απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ. «Έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των Αρχών της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, καταλήξαμε σε ένα καινοτόμο οργανωτικό σχήμα. Συνδέει τη γραμματεία του ΟΟΣΑ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Απόψε (Δευτέρα) υπογράφεται το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που συνδέει τον ΟΟΣΑ με τον Δήμο Χανίων και με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αύριο (Τρίτη) θα υπογραφεί το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα μνημόνια είναι αλληλένδετα και συμπληρωματικά» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, επισήμανε ότι το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει τη μεγάλη τιμή να είναι μέρος ενός τόσο οραματικού και φιλόδοξου έργου. «Θα εργαστούμε σκληρά για να εκπληρώσουμε το όραμα των Ιδρυτών αυτού του σημαντικού έργου» διαβεβαίωσε.

Σε χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι επιλογή των Χανίων για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου είναι αποτέλεσμα του ρόλου της Κρήτης ως ευρωπαϊκού συνόρου, παράλληλα με τον κεντρικό ρόλο του νησιού στον χώρο της Μεσογείου. «Αλλά και λόγω της υποδομής της πόλης, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του κέντρου μεσογειακής αρχιτεκτονικής, το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και πολύ σύντομα το αναπαλαιωμένο συγκρότημα του ενετικού οπλοστασίου ακριβώς στην καρδιά του διάσημου παλιού λιμανιού» προσέθεσε.

Επίσης, τη σημασία του Κέντρου ανέδειξε, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης. «Το Κέντρο του ΟΟΣΑ για τους πληθυσμούς, το οποίο θα φέρει το όνομα της Κρήτης, είναι μια σημαντική επιτυχία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ΟΟΣΑ. Για τον ΟΟΣΑ, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον, δυνατότητες που προσφέρονται από τη χώρα μας. Για την Ελλάδα, γιατί όλα τα θέματα του πληθυσμού είναι ζωτικά, αρχίζοντας από το δημογραφικό και φθάνοντας στην αξιοποίηση της Διασποράς μας. Η λειτουργία αυτού του Κέντρου θα φέρει στην Ελλάδα γνώση και εμπειρία απ’ όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, πρεσβευτές κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης και Γκίκας Χαρδούβελης και εκπρόσωποι του Δήμου Χανίων.

Τέλος, επισημαίνεται πως κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί επίσης η τακτική έκθεση του διεθνούς οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.