Ελεύθερος με εγγύηση 8,9 εκατ. δολαρίων ο Κάρλος Γκοσν

Ελεύθερος με εγγύηση 8,9 εκατ. δολαρίων ο Κάρλος Γκοσν
epa07220913 (FILE) - Carlos Ghosn, Chief Executive Officer of Nissan, leaves N10 Downing street after holding talks with British Prime Minister, Theresa May in London, 14 October 2016 (reissued 10 December 2018). According to media reports on 10 December 2018, Japanese prosecutors have charged former Nissan and Renault CEO Carlos Ghosn with financial misconduct. Automobile maker Nissan has also been charged under the indictment. The charges are related to allegations that Ghosn underreported his income and used company funds for personal expenditures. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθείται με κάμερα και θα καταγράφονται οι συνομιλίες του.

Δικαστήριο του Τόκιο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Κάρλος Γκοσν, πρώην επικεφαλής των Renault και Nissan, με εγγύηση 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων και υπό περιοριστικούς όρους που εγγυώνται ότι θα παραμείνει στην Ιαπωνία ώστε να μην έχει την δυνατότητα να καταστρέψει στοιχεία της εναντίον του έρευνας.

Λίγες ώρες αργότερα, η εισαγγελία του Τόκιο άσκησε έφεση στην απόφαση για την αποφυλάκιση, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές. Ο δικηγόρος του Γκοσν, Γιονιχίρο Χιρονάκα, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα αποδεχτούν τα περιοριστικά μέτρα της εγγύησης. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπιση υποστηρίζει ότι το ζήτημα θα έπρεπε να λυθεί εταιρικά και να μην παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο πελάτης του. Ο Χιρονάκα είναι γνωστός για τις επιτυχίες του στην αθώωση υψηλά ιστάμενων προσώπων, στην Ιαπωνία, όπου το 99% των κατηγορούμενων καταλήγει να καταδικάζεται.

Χθες, η οικογένεια του Κάρλος Γκοσν είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, με το επιχείρημα ότι τα «θεμελιώδη δικαιώματα» του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των Renault και Nissan δεν γίνονται σεβαστά.

Ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Nissan, ο Κάρλος Γκοσν αποπέμφθηκε, μετά την σύλληψή του για εμπλοκή σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης χρημάτων της εταιρείας. Υπήρχαν υποψίες για εσφαλμένες δηλώσεις, επειδή εμφάνιζε επί σειρά ετών χαμηλότερα ατομικά εισοδήματα από τα πραγματικά, αλλά και για χρήση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων για ιδίους σκοπούς.