Ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική

Ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική
Photo:

Ζητάει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά με ταυτόχρονη προσφυγή στις κάλπες.

Με ελιγμό στην κυβέρνηση και ειδικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πρότεινε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει μεν ότι αποδέχεται την κατάργηση του μπόνους, αλλά καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως, αφού σήμερα κυβερνά χάρη σε αυτό το μπόνους, το οποίο μάλιστα δεν δικαιούται και για ένα επιπλέον λόγο: ότι είναι πια δεύτερο κόμμα στην ελληνική κοινωνία, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Από τα σημερινά κόμματα της βουλής και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, όμως η ΝΔ, αν και μόνη αντιδρά σφοδρά.

Με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής μόνο δύο σχήματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με απλή αναλογική. Το ένα είναι ένας ευρύς συνασπισμός των δύο μεγάλων κομμάτων με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσουν κυβέρνηση στηριζόμενη σε 178 βουλευτές, ενώ το δεύτερο απαιτεί συνεργασία 4 κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ, Ελιά, ΑΝ. ΕΛ. Και Ποτάμι θα πρέπει να συνεργαστούν για να έχουν μια πλειοψηφία 162 εδρών.

Με τα σημερινά δεδομένα και το ένα και το άλλο σχήμα θεωρούνται απίθανα και έτσι απίθανη θεωρείται και μια συμφωνία της ΝΔ σε απλή αναλογική.

Τα ζητήματα αυτά θα πέσουν στο τραπέζι και στην αυριανή συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ωστόσο πολύ δύσκολα η ΝΔ θα βάλει στην άκρη το μπόνους των 50 εδρών.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι απαντά ο Βενιζέλος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές

Ρεκόρ ψήφων για τον Μανώλη Γλέζο